Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Салто мортале в Лондон – за 24 часа Тръмп преобърна позицията си за Брекзит

[post-views]
Доналд Тръмп след втория си ден във Великобритания: Съюзът между нас е най-великият, който светът е виждал

trump meiСАЩ и Великобритания ще работят за подписването на споразумение за свободна търговия, независимо как Обединеното кралство ще напусне ЕС. Това заяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си британския премиер Тереза Мей в имението Чекърс, край Лондон.
Пореден динамичен старт за американския президент по време на обиколката му в Европа. След фурора на срещата на върха на НАТО в Брюксел около разходите за общата отбрана, Тръмп разбуни страстите и във Великобиртания. В интервю за в. „Сън“, той заяви, че планът на Мей за Брекзит може да убие всяко  бъдеще споразумение за свободна търговия със САЩ и не покрива желанията на това, за което британците гласуваха. Но след срещите си с Мей и с кралица Елизабет II Тръмп преобърна позицията си.

 Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Когато приключи процеса по Брекзит и когато Великобритания излезе от ЕС, и не знам още как точно  го направи  но каквото и да направите ще е добре за мен. Решението е ваше. Какво и да направите ще е добре за нас, просто бъдете сигурни, че ще можем да търгуваме по между си. Само това е от значение.“

Опасенията на САЩ са основателни, защото според плана на Мей Обединеното кралство ще запази близките си търговски отношения с ЕС, като се съобразява с правилата на блока, а това може да се окаже спънка при договарянето на търговски отношения с останали свят.

Тереза Мей – министър-председател на Великобиртания:

„Веднъж напуснем ли ЕС няма да имаме ограничения на възможностите да водим свободна търговия с останалия свят. Това, което договорихме в Чекърс миналата седмица, напълно покрива това, за което гласуваха хората за Брекзит.“

Първата официална визита на Доналд Тръмп в Лондон ще се запомни и с масови демонстрации. Хиляди протестираха в Лондон срещу посещението и водената от него политика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани