Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Щатният изстрел показва огневата мощ на танк Т-72

[post-views]
Щатният изстрел  показва огневата мощ на танк Т-72

Автор: Валерия Тодорова

С командира на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен полковник Любомир Вачев разговаряме за ученията по полигоните на България, САЩ и Гърция, за щатния изстрел с танк Т-72, за обученията, които се провеждат, за новите попълнения във формированието, за успехите, които радват, за хората, които са в основата на постиженията, за въздействието от изпълненията на Военния духов оркестър на ЦПС, за тържествените думи „Заклех се”. 

Полковник Любомир Вачев
Полковник Любомир Вачев
– Г-н полковник, само преди няколко дни вие и подполковник Ангел Атанасов от ЦПС наблюдавахте в Гърция батальонно учение с бойни стрелби на танков батальон. Какви са вашите впечатления от позицията на танкист?
– Учението се проведе на 15 юни на полигон Литохорон в Република Гърция. В това батальонно учение участваха млади офицери, завършващи гръцки висши военни училища. То бе наблюдавано от генералния щаб на гръцката армия, от щаба на 1-ва армия и е добър начин за повишаване на мотивацията на военнослужещите. Участваха две танкови роти, механизирана рота и артилерийска батарея. Беше демонстрирана огневата мощ на 26 танка „Леопард 1А5”, 13 бойни машини на пехотата М113А2 , 6 гаубици, 2 хеликоптера „Апачи” и още 4 транспортни вертолета. Бяха подготвени учебни места с видовете оръжие и боеприпаси, които са на въоръжение при тях, и с табла, даващи информация за тактико-технически данни и възможности. Освен това се запознахме с въоръжението, екипировката, организацията и възможностите за действие, които имат танковите и механизираните формирования. В проведените разговори споделихме взаимно опита, който имаме. Съпоставяйки, мога да да кажа, че техниката, която е на въоръжение при нас, има същата огнева мощ, а нашите Т-72 имат и своите плюсове.  И за мен, и за командира на нашия 61-ви танков батальон подполковник Ангел Атанасов беше от голяма полза видяното, коментираното и наученото. 

– Г-н полковник, вие и главният сержант на ЦПС участвахте в MDMP for Bde Battle Group през май в САЩ? Какво може да кажете за вашето посещение?
– От 4 до 9 май бяхме във Форт Ъруин, Калифорния, САЩ, на полигона на националния тренировъчен център на американската армия за участие в мероприятия MDMP for Bde Battle Group. Посещението беше по програма State Partnership на европейското командване на армията на САЩ. Основните моменти от посещението бяха запознаване с организацията на подготовката на тактическо учение и на тактическо учение с бойна стрелба на 278-и бронекавалерийски полк на Националната гвардия на щата Тенеси. Бяха ни презентирани възможностите на националния тренировъчен център за обучение и подготовка, както и участъкът за провеждане на бойни стрелби. Взехме участие в брифингите на формированията, които провеждат подготовката, посетихме център на територията на полигона, в който предварително се разработват и отиграват сценарии и щабни тренировки. Проведохме работна среща с адютант генерала на Националната гвардия на щата Тенеси генерал-майор Тери Хейстън. 

– За танкистите има един специален култов момент, наречен щатен изстрел. През май на полигон „Ново село” танкистите на ЦПС изпълниха второ контролно упражнение денем – стрелба  с въоръжението на танк Т-72 от различни способи със смяна на огневата позиция, което включва и щатния изстрел. Вие, г-н полковник, бяхте от първите, които изпълниха упражнението. Разкажете за това.
– Стрелби с въоръжението на танк Т-72 на Учебен полигон „Ново село” изпълниха всички танкисти от щаба на формированието и танкистите от батальоните на подполковник Ангел Атанасов и подполковник Делян Люцканов. Постигнатите резултати са за оценка удовлетворителен и отличен, което безспорно радва. Последното изпълнение на щатен изстрел с танк Т-72 беше през 2012 г. През предходните години изпълнението е с вкладна цев, което е доста по-различно. Ала шест години по-късно момчетата показаха, че не са загубили своите  умения и навици. Всеки танкист знае, че стрелбата с въоръжението на танк Т-72 е силно преживяване, но изпълнението на щатния изстрел е наистина върхов момент, който най-добре показва огневата мощ на танка. За мен беше отговорно и вълнуващо да изпълня упражнението. За нас щатният изстрел не е затрудняваща задача, а нещо важно от подготовката. Той е едно добро предизвикателство, което носи и определена емоция. 

– В какъв състав беше групата за контрол и помощ при организирането и провеждането на стрелбата с щатния изстрел на УП „Нова село”? 
– Групата от управлението на ЦПС за осъществяване на контрол и оказване на помощ при организирането и провеждането на стрелбата  с щатния изстрел беше в състав подполковник Данчо Николов – заместник-командир на Центъра за подготовка на специалисти, подполковник Пламен Белчев – началник на щаба на Центъра за подготовка на специалисти, подполковник Росен Георгиев – заместник-командир по логистичното осигуряване на Центъра за подготовка на специалисти.

Полигон 'Ново село' се разтърси от гърмежите по време на щатния изстрел с танк Т-72
Полигон 'Ново село' се разтърси от гърмежите по време на щатния изстрел с танк Т-72
– Успешното протичане на стрелбите на полигон „Ново село” се базира и на добрата предварителна подготовка, нали?
– Уважавам професионализма и опита на хората ми, а също и отговорното отношение да изпълняват точно заповедите ми. Бяха определени необходимият личен състав, извозена техниката, сформирани екипите, развърнати постовете, за да бъде осигурено провеждането на занятия по огнева подготовка – изпълнението на второ контролно упражнение с щатен изстрел. Част от цялото е да се организират маршът и войсковият живот по време и на подготовката, и на провеждането на занятията по огнева. Друго важно изискване, на което държа, е да са осигурени необходимите условия за безопасност на труда, да се спазват всички нормативни изисквания. 

– Кои бяха гостите на УП „Ново село”, пред които стреляха танковите екипажи от първа танкова  рота на втори танков батальон?
– Стрелбите наблюдаваха тогавашният заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, директорът на ТД на ДАНС – Сливен, г-н Николай Чиликов, директорът на Регионална служба Военна полиция – Сливен, полковник Диян Цветков. Присъстваха и бивши командири на 13-та бронетанкова бригада, на която наследник е ЦПС – офицерите от запаса генерал-лейтенант Иван Добрев, бригаден генерал Цветан Харизанов, полковник Димитър Одрински, полковник Христо Стаматов, полковник Николай Спиров. За нас е чест, че те присъстваха на тези стрелби, че отново бяхме рамо до рамо, че в строя не сме сами, а винаги заедно.

Новоназначените военнослужещи положиха военна клетва през юни
Новоназначените военнослужещи положиха военна клетва през юни
– Началникът на Националния военен университет „Васил Левски” бригаден генерал д-р Пламен Богданов наблюдава на УП „Ново село” щатния изстрел на шестима курсанти. Това ли е  практическата част от държавния изпит на завършващите курсанти? 
– Да, шестима курсанти от НВУ  „Васил Левски” държаха практическата част от държавния си изпит при нас. Те са V курс и са със специалност „Мотопехотни и танкови войски”. На УП „Ново село” те проведоха две тренировки на 15 май, а изпитното им  упражнение на 16 май беше наблюдавано от началника на  НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов и оценявано от държавна изпитна комисия на университета. Упражнението със щатен изстрел е нещо ново за тях. Изпълнявали са упражнението с вкладна цев. Курсантите познаваха материалната част и правилата за стрелба с въоръжението на танк Т-72. Имаха изградени навици за боравене с въоръжението на танк Т-72, бързо откриваха целите и водеха точен огън по тях. Постигнаха много добри резултати, но практическият държавен изпит е само началото на много бъдеща практика. Истината е, че винаги се отнасяме със симпатия към курсантите, защото и ние сме минали по този път, а годините, свързани с военния университет, са част от биографиите ни. 

– Най-скорошният ритуал по полагане на военна клетва при постъпване във формированието беше на 8 юни. Всеки път това е тържествен и отговорен акт. С какво се откроява последната военна клетва?
– Макар броят на полагащите клетва на 8 юни да не бе голям, тържественият ритуал бе пак така значим и вълнуващ. Новоназначените войници са 12 и те вече са част от бранителите на Родината. Четирима от тях са служили и преди в Българската армия и имат положена военна клетва. Останалите осем за първи път произнесоха думите „Заклех се!” Думи, които извисяват, но и задължават. Военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен са наследници на 13-та Сливенска танкова бригада. Голяма част от новоприетите и през октомври 2017 г., и сега през юни ще бъдат танкисти, затова и на плаца по време на клетвата са изкарани и стоят като стражи два танка Т-72. Това придава допълнителен, знаков облик на събитието. Полагането на военна клетва и преди, и сега е все така вълнуващ, важен, отговорен и задължаващ момент.

Обучение на пълни обороти на воини от Сухопътните войски
Почти не секва потокът от обучавани военнослужещи Центърът за подготовка на войници и сержанти с командир подполковник Иван Байрактаров. Структурата е част от ЦПС.
„В Центъра за подготовка на войници и сержанти се провеждат обучения на военнослужещи от състава на формирования на Сухопътните войски. През 2017 г. в центъра по първи модул – „Общовойскова военна подготовка”, са преминали 225 военнослужещи, по втори модул –  „Специална военна подготовка” за придобиване на военноотчетна специалност (ВОС), са получили 55 военнослужещи за командири на отделения (танкови екипажи, разчети) и 16 военнослужещи за механик-водачи на бойни бронирани машини”, каза полковник Вачев. През 2018 г. до момента по първи модул са завършили 128 военнослужещи, по втори –11 за командири на отделения (танкови екипажи, разчети) и 26 за механик-водачи на бойни бронирани машини, като трима от тях са военнослужещи от Македония, допълни той. Последните проведени изпити по втори модул са се състояли на огневия комплекс „Батмиш” – тактико-специална подготовка и изпити по огнева. В момента тече обучение по първи модул на 53-ма военнослужещи, които  са започнали на 11 юни.

Първенци по стрелба, крос и хвърляне на граната
Ние сме формирование с по-малка численост, но въпреки това имаме подготвени военнослужещи, които се представиха отлично, за което ги поздравявам, сподели полковник Вачев по повод класирането на представителите на ЦПС на първо място в шампионата по военен трибой в Сухопътните войски. „Такива постижения винаги радват. Шампионатът по военен трибой се проведе в Единния център за начална подготовка в Плевен”, поясни командирът. Участниците се състезавали по стрелба с автомат „Калашников” в условията на военния трибой, хвърляне на граната в цел и крос 8000 м. В комплексното класиране нашите момчета заеха първо място, това е голям успех, изтъкна командирът. 

Наскоро постъпиха 12 военнослужещи
Воините от ЦПС могат да се похвалят и с високи военно-спортни постижения
През есента постъпиха на военна служба 25, а съвсем наскоро – още 12 нови военнослужещи, каза полковник Вачев. В отговор на въпрос дали има вакантни места за войници в ЦПС командирът посочи, че със Заповед № ОХ-355/24.04.2018 г. на министъра на отбраната са обявени войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формирования от Сухопътните войски, като 20 от местата са за доокомплектоването на едно от формированията на ЦПС – в. ф. 26240. Така през есента в строя са влезли 25 бойци, а неотдавна и още 12.
А достатъчно ли са кандидатите за обявените места? Кандидати има, но и изисквания към кандидатите има”, изтъква полковник Вачев. По думите му целта е не само да се попълнят вакантните места, но и това попълнение да отговаря на конкретни критерии. „Документите се подават във военните окръжия в страната. Одобрените по документи и преминалите успешно медицински прегледи се явяват на предварително посочена дата на изпити при нас – физическа подготовка и тест. После преминават общовойскова подготовка и отново държат изпит. Чак след това полагат военна клетва”, заяви командирът на ЦПС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани