Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рекордно висока глоба за Google

[post-views]

Google_tabela

Европейската комисия наложи рекордно висока глоба на технологичния гигант Google. Компанията трябва да изплати 4 млрд. и 34 млн. евро или 5 млрд. долара заради злоупотреба с доминиращата пазарна позиция на Android – мобилната операционна система на корпорацията.
Според Брюксел компанията-майка Alphabet е лишила европейските потребители от ползите на търговското съревнование в мобилната сфера, като незаконно се  е възползвала от пазарния дял на Android, за да „бетонира“ позициите на Google. Тя е принудила компаниите, използващи нейната операционна система, да обвързват по подразбиране мобилните си устройства с популярната търсачка и интернет-браузъра Chrome, сочи докладът на Комисията.

Глобата е най-високата, която европейският регулатор някога е налагал на  една фирма и надхвърля двойно предишния рекорд, който отново е на сметката на Google.

Корпорацията има 90 дни да промени нелоялните си търговски практики или ще получи допълнителни санкции на стойност до 5% от средния ѝ дневен оборот, заяви еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер и допълни, че лично е уведомила изпълнителния директор на Google Сундар Пичай за наложената мярка.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани