Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ФСБ разследва предполагаема държавна измяна – има опасения за изтичане на секретна военна информация

[post-views]
Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че е задържала 10 помагачи на международна терористична организация

FSB_Russia

Съмнения за изтекла секретна информация вдигнаха на крак руските тайни служби. Има вероятност строго секретни разработки на руската промишленост, свързани с ракетите „Кинжал“ да са станали достояние на западни шпиони. По този повод Федералната служба за сигурност щателно претърси изследователски център на космическата агенция „Роскосмос“, който разработва новите руски свръхзвукови оръжия.
Експерти по сигурността на държавната космическа агенция сътрудничат изцяло на ФСБ в разследването на предполагаемата държавна измяна, заявиха представители на „Роскосмос“.
Според източник на руския вестник „Комерсант“ изтичането идва от Централния научноизследователски институт за машиностроене, който е основното научно подразделение на агенцията. Заподозрени по случая са най-малко 10 от служителите. Канцеларията на директора също е внимателно претърсена за улики.
Малко по-рано руското министерство на отбраната разпространи кадри от успешни изпитания на ракетите „Кинжал“, които могат да пренасят ядрени бойни глави. Те са най-модерните свръхзвукови оръжия в арсенала на Москва. Част от тях се изстрелват от бомбардировачи, други – от силози и мобилни установки. „Кинжал“ може да развие скорост от 12 000 км/ч и да достигне на повече от 2 000 км. разстояние, обяви руският президент Владимир Путин при представянето на ракетните системи през март.

Най-ново

Единична публикация

Избрани