Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Кой кого надигра в Хелзинки

trump-putin-handshakeПрезидентът Доналд Тръмп я умее тази игра – да превръща работата си в шоу. Откакто е на поста вече година и половина, именно така изглеждат всичките му важни международни срещи. От пролетта насам гледахме шоуто с Ким Чен Ун, кабаре програмата на форума Г-7, водевила в НАТО и сега – стенд-ъп комедията с президента Путин. Едно не може да се отрече – и този път целият свят следеше с интерес какво ще е развитието от форума в Хелзинки, Финландия, в понеделник. 
Последната среща започна съвсем театрално в опит на Тръмп да режисира събитията, след като стана ясно, че руският му колега Владимир Путин закъснява с час. Самолетът на руския държавен глава кацна със закъснение минути след 13 ч българско време във финландската столица. Това беше изтълкувано от някои като тактически ход с цел печелене на психологическо предимство. Но известно е също, че Путин винаги закъснява. Междувременно 26 минути по-рано кортежът на американския президент и съпругата му Мелания вече беше тръгнал за президентския дворец – мястото на срещата, пише „Гардиън”. Вероятно, за да „отвърне на удара”, Тръмп е накарал кортежа да се забави и е пристигнал със закъснение в двореца, пише още британският вестник.

40-ина минути след 13 ч българско време най-после кортежът на руския президент дойде, а снимка публикува кореспондентът на Voice of America (VOA). В крайна сметка Тръмп пристигна след него, а кортежът му включваше толкова много автомобили, че репортерите не успяха и отдалеч да ги поберат в един кадър. Няма как да знаем какво са си казали ръководителите на две от най-влиятелните държави в света по време на срещата им на четири очи. Това са го чули единствено преводачите. От пресконференцията на двамата лидери (пълната стенограма е публикувана в сайта Поглед.инфо) става ясно, че докато руската страна се вълнува от въпроси, свързани със Сирия и с Украйна, както и със „Северен поток-2”, за американската най-важен си остава скандалът около предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. 

И двамата президенти подчертаха колко важно е възобновяването на взаимоотношенията и колко жалко е, че това не се е случило по-рано. „Студената война отдавна е приключила, ерата на острата идеологическа конфронтация между двете страни е отишла далеч в миналото, ситуацията в света се е променила драстично. Днес Русия и Съединените щати са изправени пред съвсем различни предизвикателства: това са опасният дисбаланс на международните механизми за сигурност и стабилност, регионалните кризи и разпространението на заплахите на тероризма и трансграничната престъпност, увеличаващите се проблеми в световната икономика, екологичните и други рискове. Справянето с всичко това е възможно само чрез комбиниране на усилията”, заяви по повода Владимир Путин. 

„САЩ и Русия успяха да поддържат един много продължителен диалог, но нашите отношения никога не са били по-лоши от това, което виждаме сега. Това обаче се промени преди около четири часа… Като президент не мога да вземам решения относно външната политика, за да укротя просто критиците, демократите и медиите, които не искат да правят нищо освен препятствия. Конструктивният диалог между САЩ и Русия дава възможност да се отвори нов път към мира и стабилността по света.
Най-вероятно ще поема политически риск за себе си, за да постигна мир, вместо да рискувам света и да предам политиката. Като президент най-напред мисля за най-доброто за Америка, за най-доброто за американския народ”, каза на свой ред Доналд Тръмп.

За Сирия и двамата президенти подчертаха, че армиите им работят съвместно на терена по-добре от политиците. Владимир Путин поиска статутът на Голанските възвишения, окупирани от Израел, да бъде приведен „в съответствие със споразумението от 1974 г. за разделянето на израелските и сирийските войски”. По отношение на Украинската криза руският президент подчерта важността на изпълнението на Минските споразумения и призова САЩ „по-твърдо да настояват за това и да убедят украинското ръководство за тази работа”.

Руската намеса в изборите – Това безспорно се открои като проблем номер едно за американските журналисти, които не спираха да задават въпроси по темата.  „Трябваше да повтарям това, което казах многократно, включително и на личната си среща с президента: Руската държава никога не се е намесвала и няма да се намесва в американските вътрешни работи, включително и в избирателните процеси. Всички конкретни материали, ако са представени, сме готови да обсъдим заедно”, заяви по темата Владимир Путин.
„Мисля, че САЩ се държат глупаво, би трябвало да започнем този диалог отдавна, още преди да дойда на власт. Вярвам, че всички сме виновни, а Съединените щати всъщност заедно с Русия изграждат тези отношения в момента. Хората ще покажат, че това в никакъв случай не е свързано с предизборната кампания. Много е трудно да се намери някой, свързан с кампанията. Имахме чиста кампания, спечелих, спечелих срещу Хилъри Клинтън и честно казано, дори не искам да говоря повече за това. Ние просто спечелихме тази надпревара”, настоя на своята теза президентът Тръмп. И още: „Вероятно знаете, че това понятие всъщност е изтъкнато като причина защо демократите са загубили. В действителност те трябваше да спечелят, тъй като избирателната колегия, разбира се, дава повече предимства на демократите, отколкото на републиканците, но [ние] спечелихме в голяма степен – 306 срещу 232. И тази борба бе справедлива, ние се справихме добре с нея”, каза той.

Както западните, така и руските издания след срещата отсъдиха победа на Путин над Тръмп. Появиха се и карикатури по въпроса. В САЩ няколко вестника нападнаха Тръмп. Британският „Дейли мирър” го нарече „пуделът на Путин”, след като подкрепи отричането на руския лидер, че Москва не се е намесвала на изборите.

Във Вашингтон се чуха призиви за оставката на Тръмп, както и национално предателство. Директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс потвърди оценката на разузнавателната общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. Коутс каза, че ролята на американското разузнаване е да осигурява „най-добрата информация и оценки, основани на факти, на президента и на политиците”. А председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че Тръмп „трябва да разбере, че Русия не е наш съюзник”. Републиканският сенатор Джон Маккейн определи думите на американския президент като „позорно изпълнение”.

Политическият елит на Русия и медиите в страната обявиха победа след срещата между президента Владимир Путин и държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в сдържането на решимостта на Запада да разглежда Москва като парий. „Опитите на Запада да изолира Русия се провалиха”, излиза със заглавие „Российская газета”. В Москва се признава, че срещата на върха не е довела до пробив по проблеми като Сирия, Украйна и контрола над оръжията. Смешно е да се помнят глупостите на Обама, а с него и приемането на Русия като насилствена „регионална държава”, коментира руският сенатор Алексей Пушков. Запитан от журналисти в Хелзинки как са протекли разговорите, руският външен министър Сергей Лавров отговори: 
„Великолепно… По-добре от супер“

Възможността за Путин да се представи като равен с президента на САЩ беше голяма задача за Кремъл при подготовката на срещата, обявиха източници, близки до руския външнополитически елит. Във Финландия вестник Kauppalehti не се церемони да обяви, че след срещата резултатът е завършил 0–1 за Владимир Путин. Но дали наистина е така? Имиджово Путин наистина се възползва от ситуацията. Той е далеч по-опитен политик от Тръмп. Що се отнася до реалните политически ползи от срещата, ясно е, че е твърде рано да се говори за успех на която и да е страна. Путин не успя да постигне промяна на американската политика нито по отношение на украинската криза, нито за „Северен поток-2” и за Иран. А що се отнася до скандала с руската намеса в изборите – това е тема, засягаща слабо европейските общества и развитието й може да има последици единствено за самия Тръмп.

Най-ново

Единична публикация

Избрани