Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните моряци – много екшън, воля и мощ

[post-views]
Военните моряци –  много екшън, воля и мощ

Българските ВМС участваха с 16 бойни и спомагателни кораба и катера, 2 вертолета и с 930 души личен състав. В учението се включиха и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски. В „Бриз 2018” взеха участие: 

ВМС на Белгия с група за обследване на плитководни райони (Very Shallow Waters (VSW) team);
ВМС на Гърция с патрулен катер DANIOLOS; 
ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик; 
ВМС на Полша с щабни офицери;
ВМС на Румъния с щабни офицери;
ВМС на САЩ със самолет от патрулната авиация P-8 POSEIDON;
ВМС на Турция с подводница GÜR, патрулен катер IMBAT, и самолет от патрулната авиация CN-235;
ВМС на Франция с кораба за управление MARNE;  

В учението участваха и двете постоянни групи кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса – Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба: 
–    холандската фрегата DE RUYTER, 
–    турската фрегата FATIH; 
–    румънската фрегата  REGЕLE FERDINAND;

и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с три кораба:
–    германския спомагателен кораб RHEIN;
–    турския минен ловец ANAMUR;
–    румънския базов миночистач LUPU DINESCU.

При гасенето на 'пожара' се образува и ефектна дъга в морето
При гасенето на ‘пожара’ се образува и ефектна дъга в морето
Военноморските сили на Република България проведоха националното военноморско учение „Бриз 2018”, отворено за участие на ВМС от страни – членки на НАТО, от Плана на Българската армия за 2018 г. Учението се проведе в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони. Успешното приключване на учението ще бъде добър знак за довеждането докрай на проекта за нови бойни кораби. Следва подготовка на процедурата за изпращане на искане за предоставяне на оферти към потенциалните участници. Очакваме до края на годината процедурата да бъде приключена. Това каза в оценката си за учението заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков от борда на фрегатата „Верни“. 

Поздравите при парада на корабите са и традиция, и съюзническа чест, а и приятелски жест.
Поздравите при парада на корабите са и традиция, и съюзническа чест, а и приятелски жест.
Двайсет и вторият „Бриз” през 2018 г. продължава традицията  от предишните си издания да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда с активното участие на държавни организации, институции и ведомства, министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението.  В учението участваха 11 държави с 25 бойни и спомагателни кораба и катера, 1 подводница, 4 самолета, 5 вертолета и 2340 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Гърция, Германия, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Втората постоянна група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 124 души от 20 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.
Учението „Бриз 2018“ е връх в подготовката на българските ВМС и според мен те се справиха чудесно, сподели заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов. 

ВИП денят започна със симулация на пожар на кораб и овладяването му във взаимодействие и с други специализирани служби и ведомства
ВИП денят започна със симулация на пожар на кораб и овладяването му във взаимодействие и с други специализирани служби и ведомства
Усилията по време на учението бяха насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море. Учението „Бриз 2018” оправда усилията, които бяха положени по планирането му и очакванията от него. Участието на съюзниците ни доказва, че това учение е привлекателно по отношение на добре подбран сценарий, висока интензивност на „бойните действия“, които се отработват. Особен акцент беше поставен на съвместяването на военен с невоенен елемент. Българските военни моряци отново доказаха своя висок професионализъм. Това каза от борда на фрегатата „Верни“ командирът на ВМС – контраадмирал Митко Петев. 

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци имаха възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.    

Сформиран беше ескорт на „търговски кораб с важен товар”

Отработено беше усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС и по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи
Отработено беше усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС и по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи
Корабите от многонационалното оперативно съединение изпълниха планираните задачи на море. Те сформираха ескорт на „търговски кораб с важен товар”, който бе „атакуван” от надводни кораби, самолети и подводница. Това принуди корабите, извършващи охраната на конвоя, да водят „бойни” действия срещу надводен, въздушен и подводен противник. Противоминните кораби извършиха прочистване на райони от морски мини чрез контактно тралене, търсене на дънни мини от минните ловци в зададен район и обследване на плитководни райони от група от белгийските ВМС. Проведена беше и операция по търсене и спасяване на море, след която корабите поеха курс към пристанище Бургас и Пункт за базиране Бургас.
Извършен беше и  първоначалният разбор на учението, а в следващите два дни военните кораби напуснаха пристанище Бургас.

Отбелязаха годишнината от рождението на Левски
4Военните моряци се включиха в общоградските тържества по повод 181-вата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски във Варна и Бургас.
Пред паметника на националния герой на „Алеята на възрожденската памет” в Морската градина на Варна се състояха поклонение и военен ритуал за поднасяне на венци и цветя. Заместник-началникът на Щаба на Военноморските сили капитан І ранг Венцеслав Димитров прие строя на почетния караул и Представителния духов оркестър на флота.
На ритуала в Морската градина на Бургас участва почетен караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби с командир капитан-лейтенант Калоян Попов. Строят бе приет от капитан І ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. 

Преди ВИП деня

Въжетата се освобождават и 'Бриз 2018' започва за пореден ден
Въжетата се освобождават и ‘Бриз 2018’ започва за пореден ден
Корабите от многонационалното оперативно съединение изпълниха  водене на бойни действия между тактически групи надводни кораби, артилерийска стрелба по малка морска цел, борба за живучест на кораба, буксировка на море, операция по контрол на корабоплаването, прочистване на райони от морски мини чрез контактно тралене, търсене на дънни мини от минните ловци и обследване на плитководни райони от група от белгийските ВМС.
Корабите участваха и в учение за откриване и следене на подводница с използване на хидро-акустични станции в зададен район, в което се включи и самолет от патрулната авиация на Турция – CN-235, отразяване на атаките на въздушен противник от различно направление с участието на 2 самолета Су-25 от българските ВВС и вертолет AS-565 MB Panther от българските ВМС, маневриране на корабите от тактическите групи и свързочни учения.
В „Пункт за базиране Бургас” се проведе тренировка за „Овладяване на наблюдателен пост на паравоенно формирование от морска група за специални операции” с участието на специалните сили на ВМС, вертолети от морска вертолетна авиобаза „Чайка” и група с бойни бронирани машини „Хамър” от 2-ра Тунджанска бригада на Сухопътни войски.

Самолети от нашите ВВС също взеха участие  
Самолети Су-25 от авиобаза „Безмер” взеха участие в Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018”. Мисията на безмерци беше да осигурят противник за тренировка на противовъздушната отбрана на корабите. 
Двойка Су-25 с подвесни резервоари изпълняваха планираните задачи. Командирът на БПР „Безмер“ полковник Валентин Иванов беше един от пилотите, които изпълняваха задачи в „Бриз-2018“. Заедно с него в полетите взеха участие майор Антон Дойчев и капитан Илия Енчев.

 

 

фото Красимир Тодоров

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани