Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не бе любов от пръв поглед, но пък е любов за цял живот

[post-views]
Не бе любов от пръв поглед, но пък е любов за цял живот

Подполковник Славчо Колев като командир на полигон 'Корен'  Фото авторът
Подполковник Славчо Колев като командир на полигон ‘Корен’ Фото авторът
В градинката до автогарата на Чирпан преди много години срещнах едно очарователно, красиво момиче. Една година по-късно съдбата ни събра в един клас. От тогава досега с моята съпруга сме заедно и преживяхме всички несгоди на военната служба. Не беше любов от пръв поглед, но беше любов за цял живот. Заради това искам да изразя своята благодарност към съпругата си и към семейството си, да потърся тяхното извинение за несгодите, които съм им причинил. И обещавам, че сега ще отделям много повече време за тях. Така започва краткото си прочувствено слово подполковник Славчо Колев на тържеството по повод на своето преминаване в запаса поради навършването на пределна възраст за притежаваното военно звание. Роден е на 30 юни 1963 г. Последната му длъжност е началник на Военно окръжие II степен – Хасково.

За достойната си 33-годишна офицерска служба той получава награди – от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и началника на Централното военно окръжие. Колегите на подполковник Колев от военните окръжия го изненадват с модерна телескопична въдица, за да се отдаде с още по-голяма страст на риболова. 

Развълнуван от присъствието и вниманието на много колеги и близки, подполковникът се връща накратко към лейтенантските си години. Не забравя да спомене първия си командир на рота капитан Христос Сталев. Подчертава, че като офицер е срещнал изключителни професионалисти, хора с голям опит, с които се е работело лесно, защото е имало ред. И въпреки че службата е била тежка, но затова пък продължителна, благодарение на тези хора той е успял да придобие необходимия опит и да развие своята кариера. Благодари на тези, които са дошли на тържеството, и задочно – на отсъстващите. Не пропуска да отбележи и умелото ръководство на Централното военно окръжие. 
Но… стана въпрос за любовта на подполковник Колев. И ако към жена му Виолета тя не е била от пръв поглед, но за сметка на това – за цял живот, не така е възникнала любовта му към танковете. Баща му Кольо Славов е бил танкист, живеели са близо до района на полка в Чирпан и от малък е слушал грохота на машините, тръгващи или връщащи се от занятия и учения. Земята се е тресяла, когато са минавали с мощен рев. И не е отделял поглед от тях. Влюбил се е в танковете от пръв поглед, та и досега. Завършил е СОУ „Васил Левски” в родния си град и пред Мандатната комисия във военното училище във Велико Търново не се е колебал и е поискал категорично да бъде танкист – строеви профил.

Подарък от колегите - модерна телескопична въдица
Подарък от колегите – модерна телескопична въдица
Как е протекла офицерската му служба? Завършва ВНВУ „Васил Левски” през 1985 г. със специалност „Танкови войски”. Като лейтенант е разпределен в 96-и танков полк в Чирпан. Първата му длъжност е командир на Първи танков взвод в Първа танкова рота на Първи танков батальон. Само след една година е вече командир на Първа танкова рота, след това става началник-щаб на танков батальон…  Годините бяха много трудни, отивахме рано на работа и се връщахме късно. Занятията и ученията нямаха край, спомня си подполковник Колев.  През 1995 г. завършва ВА „Георги С. Раковски” и е назначен за помощник-началник на отделение „Оперативно” в управлението на 17-а мотострелкова дивизия – Хасково, а по-късно е старши помощник-началник на отделение „Личен състав”. След реорганизации е началник на отделение в управлението на 17-о бригадно резервно командване и 17-а мобилизационна база.

От 1 юни 2008 до 25 февруари 2010 г. е заместник-началник на полеви учебен полигон „Корен”, а след това – до 2 април 2012 г., подполковник Колев е командир на този полигон. След тази дата преминава в системата на военните окръжия. Заема длъжността началник на областен военен отдел – I степен, във Военно окръжие – Стара Загора. От 1 юли 2015 г. до песионирането си е началник на Военно окръжие – II степен, Хасково. Такъв е накратко пътят на подполковника в армията. Доволен е от развитието си, равносметката му е –  27 г. служба в строя и 6 г. във военните окръжия. Не съм стигнал върхове на кариерата, но може би и аз съм предпочел да е така, да запазя семейното огнище. А офицерът трябва да рискува донякъде семейния уют, за да може да достигне върхове в кариерата, най-вероятно жена ми не е на това мнение. Аз съм си повече работохолик и от голямо значение са ми били хората, с които работя, за да си изпълняваме задълженията, разсъждава подполковник Колев.
С какво ще запомни службата си на полигон „Корен”? Отговаря – с големите учения, не толкова големи като мащаб, а като осигуряване. „Корен”, продължава той, е полигон, на който трябва голямо осигуряване, за да се проведат нормални стрелби. Службата е трудна на тези, които служат на полигона. Колкото по-малко средства има, толкова по-трудно е осигуряването.

Може ли да се каже, че във Военното окръжие му е било по-леко? Обяснява, че спецификата е била по-различна. На полигона е имало повече осигуряване, а в окръжието –   повече организация, команди, връчване на повиквателни, административна работа… А танковете? Любовта към тях е за цял живот. Започнал е службата си на Т-55 и е продължил на Т-72. Признава, че като е служил на „Корен”, не се е стърпял и е покарал малко Т-72. Какво да се прави – тръпка. И сега е готов да направи това. 
Какво мисли жена му Виолета за него? Беше много настоятелен при първата ни случайна среща, а аз даже не си казах и името. След една година се оказахме в един и същи клас в гимназията в Чирпан. След това аз учих в Бургас за химик-инженер, а той беше във Велико Търново. Още си пазим писмата между нас, споделя Виолета. Оженили са се веднага, след като са завършили. 

Заместник-началникът на Централното военно окръжие полковник Велчо Петков връчва на подполковник Славчо Колев почетен кортик в луксозна кутия
Заместник-началникът на Централното военно окръжие полковник Велчо Петков връчва на подполковник Славчо Колев почетен кортик в луксозна кутия
Все пак какво точно харесва в подполковника? Краткият й отговор е – мъжественост като външност, а като характер – сигурност. Може да се каже, че сме като тандем, като спортен отбор – гледаме в една посока, имаме еднакви разбирания за живота. Но по характер сме много различни. Аз съм страхотно емоционална, обичам музиката, директна съм. Той е по-затворен, не споделя много. Не играе роли, не е страхлив човек, не премисля много като мен, решителен е. Не се страхува да каже на хората какво мисли, обобщава Виолета Колева. Синът им, вече на 31 години, служи като сержант инструктор в Сержантския колеж във Велико Търново. Сега вече могат по-често да го посещават, да пътуват заедно до града, в който е учил Славчо. А за него ще остане повече време и за увлечението му по риболова. Особено, след като има вече нова ултрамодерна телескопична въдица.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани