Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Деринджърът – убиецът на президенти

[post-views]
Деринджърът  – убиецът на президенти

Автор: Доц. д-р инж. Георги Маринов

Покушение над Линкълн
Покушението над Линкълн
Малогабаритното оръжие с еднаква охота се носи от бизнесмени, чиновници, служители на специалните служби и от дамите, които имат ограничени възможности да носят големите пистолети и револвери, скрити под дрехи или в малките ръчни чантички. Негова обща характеристика са малките размери и маса, късите цеви, оригиналният дизайн и високата готовност за произвеждане на първи изстрел. Последното е особено важно за осигуряване на мигновено противодействие при внезапно нападение. Отделните образци се различават по използваните патрони и по конструкцията. 
Част от малогабаритните пистолети носят наименованието „деринджъри“ по името на техния създател Хенри Деринджър. Конструкторът е роден през 1786 г. в Йистън, щат Пенсилвания, в семейството на германски оръжеен майстор. Още от малък се увлича по оръжията и решава да продължи професията на своя баща.

Първият Дериннджър
Първият Дериннджър
Деринджърите се появили през 1850 г., когато Хенри Деринджър изработил първия малогабаритен пистолет. Това малко оръжие се изчерпало невероятно бързо от пазара и осигурило шанс на производителя да продължи напред. Тайната на успеха на пистолета била пригодността му за скрито носене и за бърза ефективна самозащита. Най-големи производители на тези малки и удобни оръжия за самоотбрана днес са американските фирми American Derringer , Colt, Davis Derringer, North American Arms и др.  Пистолетите деринджър получават обаче лоша слава на опасно оръжие за тероризъм.

Руски безшумен деринджър  С4М
Руски безшумен деринджър С4М
С такъв пистолет, с калибър .44, на 14.04.1865 г. талантливият и високоплатен актьор Джон Уилкс Бут прострелва смъртоносно в театър „Форд” американския президент Ейбрахам Линкълн. Убиецът бил приближен на банкерите Ротшилд, интересите на които били сериозно засегнати от предложението на президента за отпечатване на пари за военната кампания през Гражданската война на САЩ. С деринджър е прострелян и 25-ят президент на САЩ Уилям Маккинли на 06.09.1901 г. от анархиста Леон Чолгош, докато президентът участвал в Панамериканската експозиция в Бъфало, щат Ню Йорк. Поради отравяне на кръвта президентът умира на 14.09.1901 г. Леон Чолгош нямал вид на лош човек. Неговото спокойно, симетрично и красиво лице подхождало повече на пастор, банков касиер или на гимназиален учител. Той се възползвал от желанието на Маккинли да се ръкува с много хора. Под превръзката на дясната ръка на убиеца бил скрит малогабаритният деринджър. На президента той подал лявата си ръка, а с другата натиснал спусъка. Процесът срещу него бил съвсем кратък. Чолгош бил първият от политическите убийци в САЩ, който бил отправен за екзекуция към нововъведения „електрически стол”.

Colt Deringer № 1
Colt Deringer № 1
Характерна особеност на деринджърите е късата им цев с дължина не по-голяма от два и половина–три инча (63–76 мм). Разбира се, имало и изключения. Общата им дължина не надвишавала 120–150 мм, а масата им била сведена до 0,300–0,400 кг. При тях не е предвидена възможност за автоматично презареждане. Това не е необходимо, тъй като при различните обстоятелства на самоотбрана едва ли би се наложило  произвеждането на повече от един-два изстрела и презареждане на пистолета. 
През време на Гражданската война 1861–1865 г. в Америка се появили първите метални унитарни патрони. Това начало се отбелязало с патент № 31473 от 19.02.1861 г. на името на Даниел Моор. Този момент бил използван ловко от Самуел Колт, който много бързо успял да съчетае задното пълнене и най-доброто от традиционната конструкция на стария капсулен деринджър. Така на пазара се появил един по същество нов джобен пистолет с обозначение Colt-Deringer № 1. Той бил предназначен за патроните със странично възпламеняване .41 short (10,4 мм). Пистолетът бил снабден с ударно-спусков механизъм с единично действие. Имал една цев и открито ударно петле. При презареждане цевта се отваряла чрез извъртане около ос, разположена ексцентрично в основата на рамката. По този начин с едно полуизвъртане цевта се отмятала встрани и се осигурявал достъп към задната й част. Пистолетът имал учудващо малки размери и маса. Общата му дължина била едва 114 мм, а масата 0,255 кг. Дължината на цевта била 63,5 мм. 

Върху цевта на пистолета бил гравиран надписът Colt's P&F.A Mfg. Co Hаrtford, Ct. U.S.A. No1. В периода 1870–1890 г. от този модел били изработени над 6500 пистолета. В процеса на производството на първия модел бил създаден втори модел на пистолета с обозначение Colt-Deringer № 2. Той имал дължина 133,5 мм за сметка на удължената цев. Отварянето на цевта се извършвало след нейното отключване и хоризонтално извъртане наляво. При това положение задната част се отмятала вдясно, осигурявайки възможност да се извърши изваждане на изстреляната гилза и да се постави нов патрон.

Пистолет МСП руски Деринджър
Пистолет МСП руски Деринджър
От този модел общо били изработени около 9000 бр. в оръжейната фабрика в Хартфорд. Върху цевта на пистолета бил гравиран надписът  Colt's P&F.A Mfg. Co Nо 2 Hаrtford, Pt. U.S.A. или Colt's Pt. F. A.  Mfg. Co Hаrtford, Ct. U.S.A.; № 2.
 През 1875 г. се появил третият модел с обозначение Colt-Deringer № 3. Той бил патентован през същата година  (патент Nо 105388) на името на Александър Тюер. От него били изработвани два различни образеца, предназначени за двата вида патрони с калибър .41 с периферно и с централно възпламеняване. Цевта му имала дължина 64 мм. Общата дължина на пистолета била 115 мм., а масата – 0,200 кг. От този модел фирмата произвела известно количество за нуждите на лондонската тайна полиция. За периода 1875–1912 г. били изработени общо 45 000 бр. Наред с третия модел фирмата започнала изработката на усъвършенстван модел с обозначение Colt-Deringer № 4. Той се различавал незначително от третия модел. Разликите се свеждали в опростяване на заключването на цевта към рамката и някои технологични усъвършенствания. 

NAA
NAA
Следвало едно прекъсване в изработката на колтовите деринджъри. То било възобновява едва през 1959 г. Фирмата пуснала на пазара точно копие на модели № 3 и 4. Новите пистолети били предназначени за малокалибрените патрони с периферно възпламеняване с калибър .22 LR.  До 1963 г. от модели № 3 и 4 били произведени над 112 000 бр. Съвременните деринджъри се изработват за патрони с по-широка гама калибри. Произвеждат се пистолети с калибър 9 мм Parabellum, .38 Special, .357 Magnum, .44 Smith&Wesson .45 ACP, .22 LR, .22 Magnum и др. В зависимост от това цевите им имат различна дебелина. Най-търсени като граждански образци са деринджърите с малки калибри – .22 LR (5,6 мм), .22 Magnum и 6,35 мм. Те се носят безпроблемно в чантички, куфарчета и джобове. Пистолетите с по-големи калибри се предпочитат от служителите на специалните служби. Патроните им имат по-голяма спираща сила, което е положително качество на дублиращото оръжие. 
 Още при своето появяване деринджърите се превърнали в търсено оръжие главно от средната прослойка на обществото. Те били особено привлекателни за дребните търговци и чиновниците. Наред с това били търсени от комарджии и дребни престъпници, защото били удобни за скрито носене и за бързо използване. Освен това с помощта на деринджъра лесно се уреждали сметките при загуба на карти.

Полицаите ги предпочитали като оръжие, даващо последен шанс в трудни ситуации. Тези пистолети били използвани най-често при решаване на дребни спорове, при улични сбивания, при уреждане на парични въпроси и др. Затова са станали 
популярни с името „оръжие на картоиграчите“. И фирмата Remington също организирала производството на деринджъри. Един от първите образци, произведени в тази фирмата през 1866 г., бил предназначен за известния американски ловец Бъффало Бил. Пистолетът бил луксозно изпълнение и затова ръкохватката му била облицована със седеф. Стремежът към екзотика дал отражение на съвременното производство на пистолетите деринджър. Традицията в страните производителки се оказала особено силна и затова производителите днес се стремят да запазят автентичния вид на старите модели. Пистолетите деринджър имат проста конструкция. Това се дължи на липсата на някои традиционни за обикновените пистолети механизми. Така например те нямат затвор, възвратна пружина, пълнител и др. Отсъствието на подвижни части значително повишава надеждността им. Точно това е най-привлекателното в тях. 

American Deringer COP
American Deringer COP
Рамката на съвременните модели се изработва от стомана или от алуминиеви сплави. По-старите образци и техните съвременни копия могат да имат рамка от бронз. В нея се разполагат частите на ударно-спусковия механизъм, предпазителят, спусковият лост и др. Ръкохватката на копията на старите модели има формата на клюн на папагал.  Ударно-спусковият механизъм е с двойно действие. Това се налага за бързото произвеждане на изстрел при нужда – само с едно натискане на спусъка. Когато цевите са две, всяка цев може да има отделен ударник. Ако пистолетът има четири цеви, може да бъде снабден с въртящ се ударник, който при всяко натискане на спусковия лост нанася последователни удари по капсулите на патроните. 
Цевта на деринджъра е къса, като съществуват модели с една, две и четири цеви. Обикновено цевите са разположени една над друга или в каре. 

Derringer High Standard
Derringer High Standard
Най-разпространени са двуцевните модели. Техните цеви се закрепват шарнирно към рамката и се заключват с помощта на ключалка. Презареждането се осъществява при „отворена“ задна част, т.е. при отключена цев от рамката. 
В зависимост от вида на използвания патрон цевта може да  бъде с нормална дебелина или удебелена за магнум патрони. Предпазителят е задължителен за деринджъра, тъй като в цевите винаги се намират патрони и при всяко натискане на спусъка може да се произведе изстрел.  Обикновено предпазителят блокира ударното чукче.  Мерните прибори са нерегулируеми. Обикновено пистолетите имат само мушка. Като мерник се използва надлъжен канал или прорез върху рамката. За тези пистолети елементарните мерни прибори са напълно достатъчни, тъй като с тях се води огън на къси дистанции (до 5–10 м), което в преобладаващата част от случаите не налага прецизно примерване. 

American Derringer COP е съвременен деринджър, предназначен за мощните револверни патрони .357 Magnum. Дизайнът му е типичен за съвременните пистолети. Има четири цеви с дължина 80 мм, които са усилени, за да издържат високото налягане на „магнум“ патроните. Пистолетът е с общата дължина 140 мм. Той е особено удобен като дублиращо полицейско оръжие. По страничните плоскости на рамката липсват бутони и лостчета, което позволява бързото му изваждане от кобури и дрехи и незабавно привеждане в готовност за употреба. Ударникът има четири възпламеняващи игли. При натискане на спусковия лост ударникът  се превърта последователно, нанасяйки удари по четирите патрона.  

 American Derringer High Standart има две цеви, разположени една над друга. Предназначен е за малокалибрените патрони с периферно възпламеняване .22 Long Rifle или за .22 Magnum. Дължината на цевите му са  88,5 мм, а общата дължина е само 140 мм. Интересен е дизайнът на ръкохватката. В долната й част има издатък, който е с формата на полудъга. Той загатва формата на спусковата скоба. Отпред спусъкът няма преграда. Така се създава възможност за натискане на спусъка не само с показалеца. Ударникът на пистолета е скрит тип. Заключването на цевния блок към рамката се осъществява с помощта на  елементарна ключалка, разположена в горната част на  рамката. American Derringer DA 38 е предназначен за патроните .38 Special, 9 mm Parabellum или .357 Magnum. Има две цеви разположени една над друга. Образците за „магнум” патрони имат усилени цеви. При изстрелване на куршума той получава начална скорост около 442 м/с и дулна енергия 725 джаула. Формата на ръкохватката му е както при модела High Standart. 

Colt Deringer № 2
Colt Deringer № 2
Американската фирма North American Arms произвежда голяма серия съвременни револвери деринджъри с калибър .22LR, които намират широк пазар в целия свят. Те са изработени от неръждаема стомана и повтарят формата на някои стари модели револвери. Вместимостта на барабаните им е 5 или 6 патрона. Русия също е обхваната от манията за производство на малогабаритно оръжие за нуждите на специалните части. През 1972 г. бил разработен и внедрен пистолет с обозначение МСП. До този момент подобно оръжие не било създавано в руската оръжейна школа. Неговите тактико-технически характеристики го правели изключително удобен не само като защитно, но и като щурмово оръжие в специалните операции. Съществуват данни, че пистолетът се намира на въоръжение в специалните морски диверсионни подразделения. МСП има две цеви, разположени една над друга в единен блок. Последният е закрепен шарнирно към рамката в предната си част. За да бъде извършено зареждане или изваждане на изстреляните гилзи, блокът се отмята нагоре и напред, като по този начин се задейства изхвъргачът. В бойно положение блокът се заключва към ложата с помощта на специален лост.

DA 38
DA 38
Пистолетът е снабден с ударно-спусков механизъм скрит тип. Той е разположен в ръкохватката на оръжието (единственото най-подходящо свободно място за разположението му). Всяка цев има самостоятелен ударник. Той се поставя в бойно положение „засада“ с помощта на къс лост, разположен под спусковата скоба. Нежеланото произвеждане на изстрел се осигурява чрез надеждна блокировка на ударното чукче. Мерните приспособления са от най-прост вид и са закрепени върху горната част на блока.  Разработен е вариант на МСП с четири цеви. Той не се отличава съществено по устройство и принцип на действие от двуцевния модел. За пистолета е разработен специален патрон с калибър 7,62 мм, който осигурява воденето на безшумна стрелба. Този патрон има нетрадиционно устройство. В долната част на гилзата е разположен барутен заряд, ограничен отгоре с малко бутало. Между него и куршума има малко пространство, запълнено с въздух. При изстрел барутните газове изтласкват буталото нагоре до стеснения участък на гилзата. Под действие на сгъстения въздух, куршумът излита почти без звук.

Друг руски деринджър е безшумният двуцевен пистолет С4М, който бил създаден още в средата на 60-те години. Той е предназначен за воденете на специални операции и използва безшумните патрони 7,62х63  ПЗАМ. Деринджъри се продават и в нашите оръжейни магазини. Разбира се, за закупуването им е необходимо получаването на съответно разрешение от МВР по определения ред в действащия Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани