Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Хамас“ и Израел се договориха да спрат взаимния обстрел

[post-views]
Израелските сили влязоха в сблъсъци с бойци на "Хамас" на територията на окупирания Западен бряг

„Крехко“ примирие е постигнато в Ивицата Газа, предадоха световните медии. Ислямисткото движение „Хамас“ и израелската армия се споразумяха да прекратят взаимния ракетен обстрел от последните дни, твърди представител на военното крило на палестинската групировка.

Решението за примирие двете страни са взели с посредничеството на Египет и Организацията на обединените нации. Нейният специален координатор за Близкия Изток Николай Младенов по-рано обяви, че се работи активно за преодоляване на последната ескалация на напрежението в Ивицата Газа.

При последната размяна на удари между „Хамас“ и Тел Авив загинаха трима палестинци, сред които 23-годишна бременна жена и невръстната ѝ дъщеричка.

„Една ракета уцели горкото дете, едва на година и половина. Няма лекар, който да може да спаси живота му в тази ситуация.“

Основният ни приоритет винаги е да защитим цивилните, обосноваха действията си от израелската армия.

Подполковник Джонатан Конрикус – говорител на израелската армия:

„Най-важното от гледна точка на въоръжените сили на Израел е да бъдем подготвени за всевъзможни сценарии, което налага непрестанно да правим оценка на ситуацията, анализирайки разузнавателната информация. Опитваме се да разберем какво ни готви противника, с едничката цел да защитим гражданите си.“

В сряда от Газа към територията на Израел излетяха повече от 150 ракети. Тел Авив отговори с други 140, които поразиха важни военни и индустриални обекти на палестинците.

Най-ново

Единична публикация

Избрани