Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът предупреди: Китайската армия се готви да поразява американски цели

[post-views]

Pentagon-sgradaКитайската армия се обучава специално да поразява цели на САЩ и техните съюзници в Тихоокеанския регион. За това предупреди Пентагонът в годишния си доклад до Американския конгрес и допълни, че Пекин методично повишава военните си способности и особено мощта на бойната си авиация.

Докладът излезе на фона на засилено напрежение между двете държави, породено от търговските им противоречия. Акцентът в него е поставен върху стремежа на Китай да засили глобалното си влияние. За миналата година разходите за отбрана надхвърлят 190 млрд. долара. През следващите 10 години се очаква увеличение на военния бюджет до 240 млрд. или повече от една трета от американския, твърдят от Пентагона.

Предупреждението за възможни въздушни удари е една част от всеобхватната оценка на военните и икономическите амбиции на Пекин. През последните години Китайската армия бързо разшири оперативните зони на бомбардировачите си и придоби опит в критичните морски региони. Тя се фокусира върху стратегическите американски и съюзнически цели в Тихия океан. Не е изключена и окупация на Тайван, коментираха от Вашингтон.

Китай преструктурира и сухопътните си войски и усилено разработва космически сили, въпреки официалната позиция на правителството срещу милитаризирането на Космоса, се посочва още в доклада.

Официалните представители на Пекин в САЩ отказаха да коментират позицията на Пентагона. По-рано от посолството не скриха притесненията си от новия американски военен бюджет, който се фокусира върху противодействието на китайската и руската агресия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани