Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ага“ взе голямата награда на кинофеста в Сараево

[post-views]
„Ага“ взе голямата награда на кинофеста в Сараево

Филмът „Ага“ на Милко Лазаров спечели голямата награда на 24-тия филмов фестивал в Сараево. Тази година той беше включен в официалната програма на международния кинофестивал „Берлинале“. В Сараево 4-членното жури, оглавявано от иранския режисьор Асгар Фаради, присъди приза „Сърцето на Сараево“ за най-добър филм на българската лента. Сюжетът е за живота на ескимосите Нанук и Седна, които мечтаят да се съберат с дъщеря си Ага, избрала живота в града и загърбила традициите.

Сюжетът е посветен на начина, по който модерният свят променя взаимоотношенията между хората.

Световната премиера на „Ага“ беше на кинофестивала „Берлинале“, така български филм се завърна в основната програма на фестивала след пауза от 29 години. В Берлин филмът бе оценен като чувствително заснета приказка от земята на „вечния лед“, в която Седна и Нанук тихо и достолепно тъгуват по единствената си дъщеря Ага.

Главните роли изпълняват Феодосия Иванова, Михаил Апросимов и Галина Тихонова. „Ага“ е копродукция между България, Германия и Франция. Оператор на лентата е Калоян Божилов, а съсценарист е Симеон Венциславов.

„Ага“ е вторият пълнометражен филм на режисьора Милко Лазаров след „Отчуждение“ от 2013 г., който беше селектиран на кинофестивала във Венеция.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани