Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руските тролове сеят раздор в обществото – разпространяват фалшиви новини за „опасните“ ваксини

[post-views]
Започнаха доставки на ваксината на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

3-vaksiniРуските тролове не са ограничили дейността си само до намеса в президентските избори в САЩ. Те са водили дезинформационна кампания и по повод опасността от поставянето на ваксини, като са предизвикали ожесточени дебати „за“ и „против“, съобщиха американски експерти.

Същите профили, които са опитали да манипулират американския вот, са разпространявали в социалните мрежи и фалшиви новини за „опасните“ ваксини, показва специализирано разследване. В периода 2014 – 2017 г. т.нар. тролове и ботове са публикували едновременно позиции „за“ и „против“ поставянето на ваксини с цел да провокират разногласия и да деформират общественото мнение, като заедно с това са разпространявали и зловреден софтуер. Те са коментирали темата много по-често и по-крайно от обикновените потребители, а дискусии им са основани на фалшиви доказателства, сочи статистиката.

Подобни прояви бързо набират скорост в интернет-пространството и създават опасни прецеденти в обществото. Припомняме, че Световната здравна организация приписа избухналата епидемия от морбили в Европа и на т.нар. „антиваксърско“ движение, което се разви чрез социалните мрежи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани