Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Изграждат 23,6 км път през Кресна за 875 млн. лв.

[post-views]
Oставка по искане на премиера подаде шефът на Пътната агенция Светослав Глосов

apiСтартира търгът за изграждането на най-тежкия участък от магистрала „Струма” с дължина 23,6 км през Кресненското дефиле, чиято прогнозна стойност е 875,3 млн. лв. без ДДС. 
Трасето ще бъде разделено на две отсечки. Така проектът ще може да завърши до 2023 г. в срока на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014–2020 г.”, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура”. 
Предвижда се по новото платно в посока от Кулата към София да бъдат построени общо 44 съоръжения – 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлеза и подлеза.
Компаниите, които искат да изграждат първата отсечка от магистралата с дължина 13,2 км, ще могат да кандидатстват до 8 ноември. Пътят ще е с две ленти на движение с ширина по 3,5 м и два банкета с ширина 1,5 м. За товарните автомобили се предвижда и трета лента.
Връзката с магистралата ще се осигури чрез три пътни възли. Пътен възел „Полето” ще дава достъп от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в магистралата в посока София. Пътен възел „Мечкул” ще позволява на трафика от Кулата да отбива към селата Мечкул и Брежани, както и да се включва в „Струма” в посока София. 
Пътен възел „Стара Кресна” ще осигурява освен достъпа до магистралата и до селата Стара Кресна и Ощава. 
В участъка ще се изградят три тунела – „Симитли” (с дължина 211 м), „Ракитна” (1135 м) и „Стара Кресна” (1052 м), както и 10 виадукта с обща дължина 3,5 км. Прогнозната стойност на отсечката е близо 444,8 млн. лв. без ДДС.
За втората отсечка с дължина 10,4 км фирмите ще подават документи до 15 ноември. В тази поръчка е включен и обходният път на Кресна. На него ще бъде изградено и място за отдих, за което ще са осигурени електричество, вода и канал. Габаритете на пътя ще са същите. 
В участъка ще бъдат изградени 4 тунела – „Тисата” (с дължина 171 м), „Света Неделя” (1,3 км), тунел „Кресна Г (358 м) и „Кресна 2” (230 м). Освен това ще се построят 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлеза и подлеза. 
Чрез пътен възел „Кресна” ще се осигурява достъпът в посока Кулата. Прогнозната стойност на поръчката е 430,5 млн. лв. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани