Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Heckler&Koch – картечни пистолети за елитни командоси

[post-views]
Heckler&Koch –  картечни пистолети  за елитни командоси

Доц. д-р инж. Георги Маринов

Разработката на картечния пистолет МР-5 започва през 1964 г. в немската фирма Heckler&Koch и само след две години (през 1966 г.) постъпва  на въоръжение в специалното подразделение – групата GSG-9 на тогавашната Федерална република Германия. Оттогава различни модификации на това отлично балансирано и точно оръжие 

участват в специални операции

в най-горещите точки на света.

С МР-5 в ръце командосите от групата CRW от 22-ри отделен британски полк на 5 май 1980 г. щурмуват иранското посолство в Лондон и в рамките на операцията „Нимрод“ освобождават взетите заложници.  
МР-5 се използва в много антитерористични и полицейски спецподразделения. В САЩ с тези картечни пистолети са въоръжени 1-во оперативно подразделение на силите със специално предназначение Delta Force и подразделението SWAT на американската федерална полиция и ФБР. В Италия с МР-5 изпълнява специалните задачи групата NOCS и специалното подразделение за подводни операции COMSUBIN. Командосите от групата за бързо реагиране на националната жандармерия GIGN във Франция също имат МР-5 в своите арсенали. Амерканските „морски тюлени”, спецгрупата „Алмаз” в Белорус и др. успешно използват немските картечни пистолети.

МР-5 е разработен на базата на автоматичната карабина G-3. Автоматиката му се основава на принципа на отката при забавено движение на затвора или 

т. нар. полусвободен затвор

за разлика от преобладаващата част от картечните пистолети, които работят на принципа на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Това предполага по-сложно устройство на оръжието и по-скъпа изработка, но в същото време намален откат и ограничено разсейване на попаденията. 

MP 5 A2
MP 5 A2
Първоначално картечният пистолет МР-5 е бил разработен за междинния стандартен патрон в НАТО 5,56х45 НАТО. В хода на изпитванията конструкторите установили, че мощността на патрона е доста голяма, откатната сила е значителна и това води до нестабилност на оръжието при стрелба на автоматичен режим. Освен това масата на прототипа била доста висока поради необходимостта от увеличаване на здравината на детайлите. Затова конструкторите били принудени да разработят нов вариант, предназначен за пистолетните патрони 9х19 Parabellum с по-малка мощност. Проведените изпитвания показали отлични резултати и това дало основание за внедряването му в серийно производство.   

Създателите на картечния пистолет са използвали конструкция на затвора, аналогична на пушката G-3, който се състои от две части с издадени встрани ролки. При изстрел 

налягането на барутните газове

придвижва затвора назад. Двете му части се движат при отношение на скоростта на горната (по-масивната част) към долната част 4:1, т.е. при преместване на горната част на разстояние 4 мм, долната част се придвижва на разстояние 1 мм. Това се постига благодарение на триенето при търкаляне на ролките в наклонените канали на цевната кутия, водещо до намаляване на силата на отката. 

Изстреляната гилза се притиска към огледалото на затвора до нейното изхвърляне през прозореца, разположен от дясната страна. При достигане на крайно задно положение затворът полита напред под действие на свитата докрай възвратна пружина.

При извличането на нов патрон затворът отново забавя своето движение благодарение на ролките. По този начин се намалява темпът на стрелбата. 
МР-5 може да стреля както на автоматичен, така и на единични режим, което се осъществява посредством превключвател на огъня. Превключвателят се намира от дясната страна на цевната кутия и има трета позиция – „предпазител”. На автоматичен режим темпът на стрелбата достига до 800 изстр./мин. Ръкохватката на затвора е разположена от лявата страна, което позволява бързото презареждане на оръжието и привеждането му  в готовност. При изстрел куршумът излита с 

начална скорост около 400 м/с

като дулната енергия може да достигне до около 480 джаула.

Характерно за МР-5 е фиксираният приклад от ударно- и термоустойчива пластмаса. Мушката му е с цилиндричен сенник. Мерникът представлява завъртащ се барабан с отвори или прорези, позволяващи корекция в зависимост от скоростта на вятъра.

MP 7 А1
MP 7 А1
Има и модификации с телескопичен приклад, който се плъзга от двете страни на цевната кутия. 
Цевта с дължина 225 мм е 6-канална с хромирани вътрешни повърхности. Първите модели са били с прави кутиеобразни пълнители, които след 1978 г. били заменени с дъговидни. Последните имат по-висока надеждност при подаването на патроните. Използват се два вида пълнители – с вместимост 15 и 30 патрона. Общата дължина на оръжието с разгънат приклад е 680 мм, а масата – 2,55 кг.
След приемането на въоръжение на първия модел следват множество модификации със своите особености – МР-5А1, МР-5А2, МР-5А3, МР-5А4 и МР-5А5. Те не се различават съществено от базовия модел. Всяка от тях има по някоя особеност като например 

превключвател с три позиции

– за единична, автоматична и стрелба на редове от по 3 патрона. На други е предвидено място за монтиране на оптични мерници и т. н. 

Моделът MP-5K е разработен на базата на МР-5. Различава се основно по по-малките размери, тъй като е предназначен най-вече за специалните полицейски части. Представители на тази група са МР-5К, МР-5К1, МР-5КА1, МР-5КА4 и МР-5КА10. Те се различават основно по възможността за монтиране на допълнителни приспособления. 

В предната част на всички посочени модели може да се закрепва допълнителна ръкохватка, която осигурява стабилизиране на оръжието при автоматичен режим на огъня. МР-5К се различава от останалите варианти по възможността на него да бъде монтиран телескопичен мерник.

Моделът МР-5К1 има неподвижна мушка и 

неподвижен мерник във вид на прорез

Мерните прибори на МР-5КА1 са миниатюрни и съвсем леко са издадени от цевната кутия, което подпомага изваждането на скритото под дрехите оръжие. Общата дължина на оръжието е сведена до 325 мм, а масата – до 2 кг. 

Моделът МР-5КА4 е снабден с устройство за стрелба на редове по три изстрела. Това устройство се възприема твърде противоречиво от командосите. Част от тях твърдят, че добре обучен стрелец сам може да регулира дължината на изстрелвания ред и това му позволява да бъде по-гъвкав при изпълнение на поставените му задачи. Други смятат, че селекторът води до икономия на боеприпаси, тъй като след третия изстрел разсейването е значително. 

Един от недостатъците на картечните пистолети от серията МР-К е сравнително високият темп на стрелбата, достигащ до 900 изстр./мин. Това произтича от по-късата цев с дължина 115 мм, при 225 мм на базовия модел, и по-малката дължина на затворната кутия. От една страна, такъв темп осигурява бързото насищане на определено пространство с куршуми, но от друга, води до голям разход на боеприпаси и необходимост от честа замяна на пълнителя. По-късата цев е довела и до намаляване на началната скорост на изстреляния куршум от 400 на 375 м/с. 

През 1997 г. е разработена модификацията MP-5KА10 за патрона с калибър .40 S&W, който е по-мощен от патрона 9х19 Parabellum и е 

предназначен основно за пазара в САЩ

MP5 SDA2
MP5 SDA2
Моделите MP-5SD също са модификации на МР-5, но са снабдени с вградени заглушители. Те се предпочитат при изпълнение на специални операции, които изискват бързина и безшумност. Различават се и по това, че цевите им са с по 30 малки отвора. Заглушителят, монтиран в цевта, е двукамерен. Разработени са 6 варианта на тази модификация, които се различават по следното: MP-5SD1 е без приклад, MP-5SD2 е с фиксиран приклад, MP-5SD3 е с телескопичен приклад с упор, MP-5SD4 е с фиксатор на автоматичната стрелба за серии от по 3 изстрела и без приклад, MP-5SD5 е със същото устройство, но с приклад, и MP-5SD6 е с това устройство и телескопичен приклад.

Всички разновидности използват патрона 9х19 Parabellum, имат една и съща дължина на цевта от 196 мм и използват пълнителите с вместимост 15 или 30 патрона. Темпът на стрелбата им е 800 изстр./мин. Различават се и по общата дължина, както и по масата, която е в границите от 2,9 до 3,5 кг.

Картечни пистолети UMP (Универсален картечен пистолет) са разработени в края на миналия век от фирмата Heckler&Koch. С това фирмата е направила опит за пробив на американския пазар, където преобладават оръжията с калибър .40 S&W и .45 АСР. Разработени са 

варианти и за патроните 9х19 Parabellum

Картечните пистолети от този модел имат доста сходни черти с модела МР-5, като при тях са използвани доста детайли от синтетика. 

Авторът с MP7_А1 в шоурума на Хеклер и Кох
Принципът на действие се различава от този на МР-5 и се основава на използване на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Този принцип позволява опростяване на конструкцията и облекчаване на масата. В същото време обаче откатната сила и разсейването на попаденията са по-големи, а темпът на стрелбата зависи от степента на смазване на  подвижните части. 

Оръжието има обща дължина 450 мм, при дължина на цевта 200 мм. Масата му е от 2,1 до 2,2 кг в зависимост от калибъра.  

На UMP може да се монтират четири „пикатини релси” за закрепване на различни допълнителни приспособления – оптични, 

инфрачервени мерници, лазерни целеуказатели

фенери и др. Това разширява значително спектъра на изпълняваните задачи с тях в сложни условия. 

В зависимост от калибъра на използвания патрон различните варианти на картечния пистолет се обозначават съответно UMP-9, UMP-40 или UMP-45. 

Ефективната далекобойност на оръжието е около 100 м, като темпът на стрелбата е в границите 600–700 изстр./мин. 
MP7A1 е една от последните разработки, свързани с програмата PDW („Пърсънъл Дифенс Уепън“ – оръжия за индивидуална защита). Той съчетава възможностите на картечен пистолет и автомат. 

Негова характерна особеност е новият патрон с малък калибър от 4,6х30 мм, който се появява в отговор на тенденцията за намаляване на калибъра на стрелковото оръжие. Малокалибреният куршум се изстрелва с начална скорост 725 м/с, която му позволява по-бързо да достигне целта в сравнение с тежките куршуми с голяма маса. Острият му връх осигурява висока пробивна способност, което е особено важно при прострелване на обекти, използващи средства за индивидуална балистична защита. 

Автоматиката на МР 7А1 работи на принципа на използване на част от барутните газове, които се отвеждат от цевта и се насочват към 

газово бутало, свързано със затвора

-Затворът извършва къс ход и се заключва към цевта при изстрел чрез извъртане на главата му.

Общата дължина на МР 7А1 е 348 мм при дължина на цевта 180 мм. Масата му е 1,7 кг, която в сравнение с останалите картечни пистолети от този клас е доста ниска. Това е постигнато благодарение на широкото използване на пластмаси.
МР 7А1 е с прибиращ се приклад и има два типа мерни прибори – механични мушка и мерник и колиматорен мерник. Снабден е с двустранен превключвател на огъня за единична и автоматична стрелба. Превключвателят се използва едновременно и като лост на предпазителя.

В предната част на корпуса има допълнителна ръкохватка. Ефективната далекобойност e около 200 м. Използват се пълнители с вместимост 20 или 40 патрона. На автоматичен режим темпът на стрелбата достига до 950 изстр./мин.
За изпълнение на специални задачи МР 7А1 може да се комплектува със заглушител.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани