Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С 448 срещу 197 гласа ЕП одобри наказателната процедура срещу Унгария

[post-views]
ЕП свали имунитета на двама депутати, те са свързани с корупционния скандал „Катаргейт“

ep european parlament

Европейският парламент реши да задейства наказателна процедура срещу Унгария заради нарушения на основополагащите ценности на ЕС. Будапеща е обвинена в атаки срещу медиите, малцинствата и върховенството на закона. Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан  отрича обвиненията.
Решението в  Страсбург за задействането на наказателния член 7 от договора за Създаването на ЕС  мина с 448 „за“ срещу 197 „против“.
Вотът е прецедент в историята на ЕС и може да коства правото на глас на Унгария при взимането на решения на ниво Европейски съвет.
Окончателното решение дали Будапеща да бъде наказана е в ръцете на европейските лидери, които единодушно трябва да гласуват за това.
Вероятността това да се случи е малка, защото националистическо правителство в Полша, което също е заплашено от подобна процедура, най-вероятно ще използва правото си на вето.

Подобни сигнали вече дойдоха и от Чехия и Италия. Засега не е ясно каква ще е българската позиция. Петима евродепутати от ГЕРБ,  Ангел Джамбазки от ВМРО и Николай Бареков от групата на Европейските консерватори и реформисти гласуваха против и подкрепиха Орбан. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи наказателните мерки.
Каква ще е съдбата на Унгария ще стане ясно на следващата среща на лидерите на страните -членки.
Унгария влезе в челен сблъсък с Брюксел, след като отказа да приема бежанци, като част от програмата за преразпределянето им из отделни страни.
През последните месеци унгарското правителство прие няколко противоречиви закона, като този, който криминализира оказването на помощ на чужденци.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани