Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проговориха заподозрените по случая „Скрипал“

[post-views]
Общ фронт – Западът осъди Русия за химическата атака срещу Скрипал

skripalДвамата руски граждани, заподозрени в опита за покушение срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал в британския град Солзбъри заявиха, че са само туристи и нямат нищо общо с инцидента. Александър Петров и Руслан Боширов дадоха първото си интервю за руската медия RT.
Заминахме за Лондон за кратка почивка и решихме да посетим световната известната катедралата в Солзбъри, обясняват двамата руски граждани и се определиха като жертва на „фантастично съвпадение.“ От интервюто става ясно, че работят в сферата на спорта и нямат нищо общо с руските служби. Ден по- рано руският президент Владимир Путин също заяви, че двамата са „цивилни“. Реакцията на Великобритания не закъсня. Лондон определи излъченото интервю, като поредния пример за водената от Русия кампания на лъжи и дезинформация. Британските следователи са категорични, че Александър Петров и Руслан Боширов са действащи агенти на Руското военно разузнаване и че именно те стоят зад опита за покушения срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Двамата оцеляха като по чудо след натравяне с токсичния химикал „Новичок“. Опитът за покушение взе косвена жертва – британката Дон Стърджис, която заедно с приятеля си случайно е открила контейнера, в който се съхранявано токсичното вещество.

Случаят „Скрипал“ очаквано прерасна дипломатическа буря, след която отношенията между Запада и Русия удариха ново дъно. Припомняме, че голям брой страни изгониха руските дипломати, последвани от реципрочни действия от руска страна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани