Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зоран Заев пред ЕП: Не може да има силна Европа без стабилни Балкани

[post-views]
Зоран Заев: Договорите с България и Гърция ни отвориха вратите за ЕС и НАТО

Zoran ZaevНе може да има силна Европа без успешни Балкани, а успешни Балкани може да има само, когато са интегрирани в Европа. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в първата си реч в ЕП.
Македонският премиер е в Брюкесл по покана за председателя на ЕП Антонио Таяни, който изтъкна, че това ще е първото изказване на македонски премиер на македонски език в   институцията. Заев постави акцент върху  споразумението с Гърция, за решаване на спора за името и благодари за това на гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Заев обърна специално внимание, че от предстоящия на 30 септември референдум за смяна на името на страната  ще стане ясно дали бъдещето на Македония е ЕС и НАТО. Това е нашия референдум за нова независимост, подчерта македонският премиер.

Зоран Заев – министър-председател на Р Македония:

„Успешните Балкани са Балканите, интегрирани в ЕС.Тази визия ни мотивира да направим историческа крачка и да подтикнем  процесите на помирение, изграждане на единство и съюзничество в района“

Заев завърши речта си с констатацията, че македонците искат да са част от европейското семейство и да имат европейско бъдеще.

Това показват и последните социологически проучвания, според които над 50 процента от запитани ще гласуват за смяна на името. Против са малко над 20.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани