Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пушки пробиват брони и свалят самолети

[post-views]
Пушки пробиват брони   и свалят самолети

В края на Първата световна война военните командвания установяват ефективността на автоматичното оръжие и правят невероятни усилия за бързото насищане на войските с картечници, автомати и картечни пистолети. През Втората световна война автоматичните оръжия осигуряват масивно насищане на бойните редове на противника с куршуми и те играят решаваща роля в провежданите операции.
В съвременни условия военните доктрини на страните за водене на бойни действия се основават на 
повишената огнева мощ на войските
но изследванията са показали, че почти 9-кратно увеличената скорострелност на подразделенията не е довела до съществено повишаване на ефективността на огъня им. Анализът на опита от последните военни конфликти е показал, че противникът понася огромни загуби в жива сила и в бойна техника от огъня на снайперистите. В това отношение съществен дял имат снайперите с голям калибър, с помощта на които могат да се поразяват цели както на открито и на големи разстояния, така и разпо

ATWS-50
ATWS-50
ложени зад леки укрития и брони. 
Посочените изводи са дали съществен тласък в конструирането и развитието на снайперски пушки, използващи патрони с калибър над 7,62 мм. С тях се решават специфични задачи по унищожаване на дълговременни огневи точки, артилерийски и ракетни комплекси, средства за разузнаване, радиолокационни средства, нисколетящи въздушни цели и др.  
В зависимост от принципа на работа на механизмите снайперските оръжия с голям калибър могат да се разделят на две основни групи – с ръчно презареждане и самозарядни. Снайперите с ръчно презареждане са с по-малка маса поради опростеното устройство, по-лесно се поддържат, по-бързо се отстраняват неизправности и са по-надеждни при работа в екстремни условия – замърсяване, в дъжд, пясък, кал и сняг. Като техен съществен недостатък може да се отбележи, че при извършване на презареждане за следващ изстрел 
окото на стрелеца губи наблюдението 
на бойното поле
RT-20
RT-20

а ръцете му извършват поредица от движения по задвижване на затвора, поставяне на нов патрон и затваряне на затвора. Това изисква повече време за произвеждане на следващ изстрел.
Самозарядните снайпери позволяват по-бързо произвеждане на следващ изстрел, тъй като презареждането се извършва от автоматиката на оръжието. Това позволява на стрелеца да не откъсва поглед от целта и бързо да произведе следващ прицелен изстрел. Самозарядните снайпери са по-тежки поради наличието на повече подвижни части и са по-капризни по отношение на замърсяванията и надеждността на работа.
Преобладаващата част от съвременните снайперски пушки са предназначени за мощните картечни патрони с калибър 12,7х99 мм (.50 Browning), 12,7х108 мм и 14,5х114 мм, но има и такива, които ползват патроните 20х82 мм, 20х 110 мм, 20х102 мм, 15,2х169 мм, и др.  
RAI Model 500
RAI Model 500
RAI Model 500 е създадена по специфичните изисквания на американските военноморски сили и морската пехота. Това е снайперова пушка с голям калибър, предназначена за водене на точен огън по десантиращи войски или малки морски съдове (катери) на разстояние до 1800 м. Използва картечните  патрони с калибър 12,7 мм. Куршумът се изстрелва с начална скорост 888 м/с. Презареждането на пушката е ръчно.    
При нея липсва магазин, което налага поединично поставяне на патроните. Цевта е с дължина 840 мм.  Тя е набраздена надлъжно по външната се част, 
с цел подобряване 
на охлаждането
BARRET МODEL 82 A1
BARRET МODEL 82 A1

и бързо гасене на възникващите вибрации при изстрел. За намаляване на силата на мощния откат на дулото се поставя дулен спирач с огнегасител. Масата достига до 13,6 кг.
На снайпера могат да се монтират стандартни оптически мерници. Липсват традиционните механични мерни прибори. Ефективната далекобойност с оптичен мерник е до 1800 м. 
BARRETT „LIGHT FIFTY“ МODEL 82 A1 е самозаряден американски снайпер, предназначен за използване в американската флота и в различни полицейски служби. Използва патроните 12,7х99 мм (.50 Browning).  Действието на автоматиката му се основава на принципа на отката при къс ход на цевта. При изстрел импулсът на отката въздейства върху затвора, който чрез своите издатъци го предава на затворната рама и цевта. Последните се придвижват назад, при което се извършва взвеждане на ударника. Магазинът на снайпера има вместимост 11 патрона. Масата му в незаредено състояние е 14,7 кг. 
Цевта е набраздена надлъжно по външната повърхност. На дулната I част е монтиран дулен спирач, намаляващ силата на отката с около 30 %. Дължината на цевта е 838 мм. Снайперът може да се поставя на картечна двунога или тринога.
Освен обикновените механични мерни прибори (мерник и мушка) върху  пушката може да се поставят стандартни оптични мерници Ultra с десеткратно увеличение, произведени във фирмата Leuopold&Stevens.
квск Корд
квск Корд
ATWS-50 е австралийски снайпер, изработван от фирмата Precision Rifle Systems, с който успешно бяха атакувани  чуждите оръжейни пазари. Той използва патроните 12,7х99 мм  и е предназначен за 
водене на огън на разстояние до 1500 м
по жива сила, леки бронирани цели и укрития, по радарни установки и средства за комуникация, хеликоптери и др. Мощният картечен патрон с калибър 12,7 мм осигурява начална скорост на изстреляния куршум в границите 765–890 м/с и дулна енергия 13 500–18 200 джаула. 
 AW-50 има елегантна форма, отличен дизайн и ергономичност. Прикладът може да се регулира по дължина и височина в зависимост от анатомичните особености на снайпериста. Снайперът е снабден с подвижна двунога, която позволява точното примерване.  Цевта и цевната кутия са изработени от хроммолибденова стомана, което я прави изключително устойчива в условията на влажен климат.  Цевта е тежка и е набраздена с надлъжни канали за бързо гасене на възникващите при изстрел вибрации. Зареждането е ръчно, като пушката стреля само на единичен режим.
За по-добра точност на големи разстояния се използват оптичните мерници Schmidt&Bender или Swarovski ST-80, а така също и широка гама спортни оптични мерници. Пушката няма механични мерни прибори.
IST-14,5 „Истиглал“
квск Корд

Прикладът е изработен от алуминиева сплав. Ръкохватката и прикладът могат да бъдат интегрирани или да се отделят и поставят при необходимост.
В проведените изпитания AW-50 е показала 
по-добри резултати от аналогични системи
като например Barreett, Robar, RC-50F и др. по редица показатели като точност, масово-габаритни характеристики и др.  Пълнителят има  вместимост 5 патрона.
RT-20 е хърватска големокалибрена снайперска пушка, предназначена за разрушаване на укрития, бронирани цели, комуникационни съоръжения и др. Тя използва изключително мощния патрон с обозначение 20х110 Hispano HS 404, който е създаден след Втората световна война при сътрудничеството на английски и американски специалисти. Куршумът е дело на белгийските оръжейници от фирмата FN и има маса в границите 120–133 г. Той се изстрелва с начална скорост около 840 м/с и получава огромната дулна енергия от 43–45 хил. джаула. Пораженията му са равностойни на тези, нанасяни при изстрелване на малък оръдеен снаряд.
WKW Wilk
RAI Model 500
Пушката е създадена от конструктора Ранко Янкович от Загреб и се предлага от фирмата RH Alan. Тя е със сгъваем приклад и лека двунога. Рамката е олекотена, но позволява надеждно закрепване на всички елементи – цев, оптичен мерник, приклад, пистолетна ръкохватка и двунога. В разгънато положение на приклада дължината на пушката е 1330 мм и тежи само 16 кг. Нейните аналози имат тегло, не по-малко от 27 кг, което е значително постижение за хърватския конструктор. Интересно е решението за облекчаване на въздействието на откатната сила върху рамото на стрелящия. То включва монтирането на силна амортизираща пружина в рамото на приклада и мощен дулен компенсатор, който насочва излизащите от цевта газове в обратна посока. Дулният компенсатор служи и като огнегасител.     
RT-20 е еднозарядна и има само единичен режим на стрелбата. 
Затворът е болтов, с ръчно задействане
Нейната ефективна далекобойност е на разстояния до 2000 м. Това огромно разстояние налага използването на оптични мерници 6х42 с 6-кратно увеличение.
Първото бойно кръщение на пушката е в Босна, където тя е използвана успешно. Хърватски войници твърдят, че това е едно перспективно мощно средство за разрушаване на амбразури на укрития и е особено ефективно при водене на бойни действия в населени места.
През последното десетилетие полската оръжейна промишленост e подложена на  бурен преход, съответстващ на характера на модернизацията  както на полската армия, така и на полската промишленост. Членството на Полша в НАТО обуслови прехода на стрелковото оръжие от калибри, приети във Варшавския договор, към калибри, определени в стандартизационните споразумения на страните от Алианса. 
Промените засегнаха по различен начин полските оръжейни предприятия. По-малките не почувстваха сериозно сътресение при извършваните промени. За разлика от тях големите държавни предприятия претърпяха банкрути, подложени са на приватизация, умишлени фалити и др. 
Изключение не направи и флагманът на полската оръжейна промишленост Lucznik от гр. Радом. 
Поваленият гигант бързо възкръсна
като нова компания с наименование Fabryka Broni (FB) от гр. Радом. 
Интереснa е разработката на полската снайперова пушка с голям калибър  WKW Wilk. Това оръжие е с болтов затвор, разработено по схемата „бул-пап“. Използва 7-зарядни пълнители и стреля с картечните патрони (12,7х99 мм или .50 Browning). 
Снайперът е предназначен главно за разрушаване на леки прегради.  Характерна негова особеност е плаващата цев, закрепена само в затворната кутия. В предната част на ложата се закрепва двунога, а на дулото се поставя огнегасител. Многофунционалната шина върху затворната кутия позволява монтирането на широка гама оптически и други видове мерни прибори.  
КВСК „Корд“ е руска мощна снайперова пушка с калибър 12,7х108 мм с ръчно зареждане. Тя е разработена от конструкторски колектив в „Завод им. В. А. Дегтярёва“ в гр. Ковров. Тя е  с обща дължина 1420 мм, при дължина на цевта 1000 мм. Компанована е по схемата „бул-пап“, като част от ударно-спусковия механизъм е разположена в приклада.
Пълнителят има вместимост 5 патрона и е изработен от устойчива пластмаса. Той може да служи като допълнителна опора за лявата ръка на стрелеца.
Цевта е плаващ тип, закрепена само на цевната кутия, без да има съприкосновение до другите части на оръжието. 
Изработена е по метода на студеното коване
което води до промяна в кристалната решетка на метала, увеличавайки неговата износоустойчиност. 
На цевта е монтиран дулен спирач, който намалява силата на отката около 2,5 пътиблагодарение на насочването на излитащите от цевта барутни газове в противоположна посока на откатната сила.
При стрелба се използва двунога, която се закрепва към цевната кутия на специален издатък. В походно положение двуногата се сгъва напред. Задтилъкът е изработен от порест материал и служи като амортизатор. Той позволява произвеждането на десетки изстрели, без да се почувства неприятният силен откат.  
Върху корпуса на снайпера могат да се монтират не само оптични, но и термовизионни прибори, което го прави отлично оръжие при стрелба в лоша видимост на разстояние до 2000 м. Масата му е само 11,2 кг. 
IST-14,5 „Истиглал“ е големокалибрен снайпер, конструиран в завод „Телемеханика“ на Министерството на отбранителната промишленост на Азербайджан. Основното предназначение на това мощно оръжие е за борба с техническите и материалните средства на противника на средни и големи разстояния. Снайперът е предназначен за бронебойните патрони с калибър 14,5х114 мм. Проведените изпитвания са показали нейната ефективност при поразяване на автомобили с обикновена и усилена броня, нисколетящи самолети, хеликоптери, средства за свръзка и укрепени съоръжения.
Снайперът е с ръчно презареждане, като затворът има шест бойни упора, необходими за надеждното му заключване към цевта при изстрел. Цевта му може да се заменя при необходимост бързо, като 
в комплекта на оръжието има резервна цев
Пълнителят има вместимост 3 патрона.
Характерна особеност е наличието на хидравличен демпфер, който е необходим за намаляване на мощния откатен импулс при изстрел. За надеждното удържане на оръжието са монтирани дулен спирач и амортизираща възглавница върху задтилъка.
В предната част на корпуса е монтирана двунога. Върху него може да се монтира оптичен мерник със 7-кратно увеличение на целта.
Разбира се, в рамките на настоящия материал не могат да бъдат разгледани всички съвременни образци снайпери с голям калибър. Задоволил съм се в представянето само на част от тях, които да дадат представа за конструктивните особености на тези оръжия и необходимостта от внедряването им в специалните подразделения на Българската армия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани