Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Туск: Планът на Мей няма да проработи – европейските лидери с график на сделката за Брекзит

[post-views]
Брекзит – кога и как? – кандидатите за поста на Мей търсят решение на казуса

brexit

Европейските лидери определиха графика за сключването на окончателно споразумение за Брекзит на неформалната си среща в Залцбург. Във формат 27, без Великобритания, те решиха сделката да завърши в следващите два месеца. Това ще се случи на извънредна среща в Брюксел на 17 и 18 ноември, предаде Австрийската информационна агенция.
Европейските лидери са единни в мнението си, че  договорка не може да бъде постигната без устойчиво решение за границата на Северна Ирландия и подкрепят усилията на главния преговарящ Мишел Барние да намери подобен модел.  

Доналд Туск – председател на Европейския съвет:

„Въпреки безспорните позитивни елементи на предложението от Чекърс, за всички нас е ясно, че предвидената от британското правителство рамка за икономическо сътрудничество няма да проработи и то не само защото заплашва да подкопае единния европейски пазар.“

Британският премиер Тереза Мей от своя страна настоя, че единственият вариант, подлежащ на обсъждане, е нейният. Особено важно е да постигнем съществен напредък в преговорите за Брекзит преди заседанието на Европейския съвет през октомври, за да можем на срещата на върха през ноември да доведем споразумението до край, обобщи германският канцлер Ангела Меркел.

Лидерите обсъдиха още подсилването на външните граници на ЕС и разширяването на мандата на Фронтекс. По повод позициите на други държави, че няма нужда да се изпращат допълнителни сили по границите, премиерът Бойко Борисов коментира.

Бойко Борисов – министър-председател:

„Тези, които смятат така…. Мобилизация“

Друг важен аспект за преодоляване на нелегалната миграция е по-широкото сътрудничество с трети държави, единодушни са европейските лидери. Предстоят разговори с ръководителите на държавите от Северна Африка, чиято кулминация ще бъде срещата на върха на ЕС и Арабската лига през февруари следващата година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани