Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мей не постигна напредък за Брекзит и в Залцбург

[post-views]
Мей не постигна напредък за Брекзит и в Залцбург

Няма съществен напредък след срещата за Брекзит, която евролидерите проведоха късно вечерта в австрийския Залцбург. Това съобщи литовският президент Далия Грибаускайте, цитирана от „Ройтерс”. Това беше потвърдено и от словашкия премиер Петер Пелегрини. Евролидерите са в австрийския град на неформална среща, на която трябваше да се дискутират редица наболели въпроси като спора за мигрантите и Брекзит. 

В сряда британският премиер Тереза Мей имаше около 10 мин, за да разговаря с лидерите на 27-те страни членки, които в четвъртък трябваше да обсъдят Брекзит в нейно отсъствие. 

ЕС трябва да промени позицията си за Брекзит, както ние направихме с нашата. Този жест е необходим, за да продължат преговорите. Това заяви британският премиер и основен преговарящ от британска страна по „развода” с Брюксел Тереза Мей при пристигането си в Залцбург. Тя изрази увереност, че с взаимни компромиси и добра воля може да се постигне удовлетворяващо споразумение. Президентът на Франция Еманюел Макрон пък призова колегите си от ЕС да продължат да поддържат твърдия подход към Великобритания за Брекзит. 

Преговарящите страни възнамеряват да включат гарантираща клауза в споразумението за напускане на ЕС, за да предотвратят в бъдеще нуждата от „твърда” граница с Република Ирландия. ЕС иска Северна Ирландия да остане в митническата територия на блока, за да се избегнат митнически проверки на границата. Но Мей смята, че това ще създаде икономическо и конституционно разделение в Ирландско море между Великобритания и Северна Ирландия. Според нея това няма да бъде прието от нито един премиер на Обединеното кралство.

Повечето евролидери биха искали Великобритания да проведе втори референдум за Брекзит. Това заяви премиерът на Малта Джоузеф Мускат, цитиран от „Гардиън”. Австрийският канцлер Себастиан Курц потвърди тази сутрин, че ще има специална среща на върха на ЕС през ноември за финализиране на Брекзит.

Ще има специална среща през ноември и държавните ръководители ще подкрепят това, заяви австрийският премиер и домакин Себастиян Курц. Жан-Клод Юнкер коментира разговорите с Мей. „Беше интересно. Беше учтиво. Не беше агресивно. Тя върши работата си”, каза той.

В сряда лидерите на страните – членки на Европейския съюз, не успяха да постигнат сериозен напредък в изглаждането на различията си за мигрантите. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани