Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша поиска американска военна база

[post-views]
Полша поиска американска военна база

polandАмериканският президент Доналд Тръмп заяви, че страната му обмисля молбата на Полша на нейна територия да бъде създадена постоянна американска военна база, съобщи „Ройтерс”. 

По-рано полският президент Анджей Дуда предложи това на Тръмп. По думите му това е единствената гаранция за защита на страната му от агресивността на Русия. 

Дуда е на посещение във Вашингтон. Той предлага базата да носи името „Форт Тръмп”.

Самият Тръмп обяви, че споделя опасенията на Варшава от възможна руска агресия. 

На пресконференция, дадена от двамата президенти, Дуда призова Тръмп на полска територия да бъдат разположени повече американски военни. Той подчерта, че през годините Москва увеличава военното си присъствие в региона. Полският президент смята, че постоянното присъствие на американски военни е в съзвучие с националните интереси както на Варшава, така и на Вашингтон.

Полската страна е готова да заплати разходите по създаването на военната база. По думите на Тръмп предложената сума е в размер на 2 млрд. долара.

Още през май от полското министерство на отбраната заявиха, че страната е готова да отдели между 1.5 и 2 млрд. долара, за да си осигури база с постоянно присъствие на американски военни.

Това не е първото подобно предложение от страна на Полша. През май тази година Москва изрази опасения от подобна развръзка, заявявайки, че експанзията на НАТО близо до руските граници подкопава стабилността на Европа. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани