Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия затваря Сирия по въздух и море заради сваления самолет

[post-views]
Русия затваря Сирия по въздух  и море заради сваления самолет

Русия е започнала да засилва операциите си край бреговете на Сирия след свалянето на военния самолет Ил-20 над Средиземно море в понеделник, съобщават кипърски медии. Уточнява се, че Русия е решила да затвори райони, близо до Кипър, за въздушно, сухопътно и морско движение от четвъртък до следващата сряда заради провеждането на военни операции. Източници в Израел са потвърдили информациите.

15 руски военнослужещи загинаха, след като руски военен самолет беше свален по грешка от сирийската противовъздушна отбрана в района на Латакия. След инцидента израелските военни излязоха с необичайно изявление, потвърждаващо, че са извършили въздушен удар по сирийски военен обект, в който имало системи за производството на прецизни оръжия за Иран и „Хизбула”. Израел обвини Сирия за инцидента, изтъквайки, че сирийските противовъздушни батареи са предприели безразборен огън „и от това, което разбрахме, не са си дали труд да гарантират, че не е имало руски самолети във въздуха”.

Руският президент Владимир Путин коментира във вторник, че Израел не е отговорен за инцидента. „Това изглежда като верига от трагични обстоятелства, защото израелският самолет не свали нашия самолет”, посочи руският държавен глава. Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заяви, че е съгласен с Путин, че това е „трагична грешка”, но хвърли вината върху Сирия. 

Израелска военна делегация, водена от генерал-майор Амикам Норкин, командващ Военновъздушните сили на еврейската държава, беше на визита в Москва в четвъртък. Тя представи позицията на армията във връзка с инцидента. Въоръжените сили на еврейската държава отбелязаха, че Норкин и екипът му ще представят пред руските представители „пълен анализ на инцидента и всички аспекти, включително разузнавателна информация, която е довела до бомбардировките и основните открития на армията при вътрешно разследване, а също така продължаващите усилия на Иран да предостави стратегически оръжия на „Хизбула” и да се установи в Сирия”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани