Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дойранската позиция оживя край Троян

[post-views]
Дойранската позиция оживя край Троян

TROYAN_VAZOV_1 Честванията в Троян по повод 100- годишнината от Дойранската епопея започнаха рано сутринта в църквата „Света Параскева – Петка“ с отслужване на заупокойна панихида в памет на загиналите български войници и офицери в сраженията на Дойран по време на Първата световна война. Стотици граждани и участници в празненствата се включиха в литийно шествие до паметника на загиналите във войните от Троян, където склониха глава пред подвига на героите. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя от името на Министерството на отбраната, парламентарни групи, община Троян и други институции, сдружения и родолюбиви граждани.
По повод 100-годишнината от Дойранската епопея бе открит паметник на легендарния български пълководец генерал Владимир Вазов, командир на 9-а Плевенска дивизия, разбила многократно превъзхождащите я по численост и въоръжение вражески войски, съставени от англичани, французи и гърци. Тържествената церемония се състоя в центъра на Троян, откъдето е славният 34-ти Троянски пехотен полк, основно сражавал се в боевете край Дойран. На събитието присъства потомъкът на генерал Владимир Вазов – доц. д-р Григорий Вазов. Основен дарител за изграждане на паметника е проф. Иван Гавраилов, който също е родственик на български герой, участвал в Първата световна война, загинал в епичните боеве на Чеган планина.
TROYAN_4Повече от 320 членове на Национално дружество „Традиция“ от 35 града в страната пресъздадоха битката на Дойран чрез най-мащабната историческа възстановка, правена досега в България. Героичните победи на Българската армия от септември 1918 г. оживяха в местността „Турлата“ в Троян пред погледите на стотици зрители. За идентичността на историческата реконструкция специално бяха изградени четири отбранителни линии на Дойранската позиция, бункери и галерии, двата командни върха Дуб и Калатепе, използвана беше впечатляваща пиротехника, бяха ушити 250 английски, френски и гръцки униформи и осигурени снаряжение и каски. Тържествените чествания по повод 100 години от славната Дойранска епопея бяха посветени и на 150-годишнината от обявяването на Троян за град.

Най-ново

Единична публикация

Избрани