Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столична община връчи награди за ярки постижения в културата

[post-views]
Столична община връчи награди за ярки постижения в културата

41852150_2173182336059977_7449704621263552512_nСпециалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура получи писателят Георги Господинов. Отличието му бе връчено от кмета Йорданка Фандъкова. Церемонията по награждаването и на другите отличени от Столичната община за 2018 г. се състоя в Народния театър „Иван Вазов” по случай Деня на София. Наградата на журито тази година беше връчена на две организации: Столичната библиотека и Фондация „Прочети София” за проекта „Скритите букви”.

Останалите награди:
За литература спечели поетесата Мирела Иванова, за театър – Захари Бахаров за ролята му на бай Славе в театралния спектакъл „Чамкория”, за музика е отличен проектът „Музиката на Европа” на Софийската филхармония и Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. В категорията „Визуално-пластични изкуства” се случи най-големият парадокс. Наградата получи художникът Лъчезар Бояджиев, който обаче е член и на Експертно-художествения съвет към СОС и не е без влияние в журито при елиминацията на номинираните.

За кино е присъдена на фестивала Cinelibri. За критика и журналистика отличието е за предаването „Артефир” на БНР, за танцово изкуство – на платформата за съвременен танц „Еъруейз”.
В категорията „Фолклорни сценични изкуства” е награден оркестърът за народна музика при БНР за концерта „Ритъмът на Балканите”, в съвременни перформативни и мултижанрови изкуства отличието беше връчено на театралния експеримент „11:27”. Церемонията завърши с мултимедиен концерт. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани