Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Таланти сред учениците издирва фондация „Братя Мормареви“

[post-views]
Таланти сред учениците издирва фондация „Братя Мормареви“

Аделина 20И тази година за 12-и пореден път Фондация „Братя Мормареви” проведе литературния конкурс за есе и разказ „Бодлите на таралежите”. В надпреварата за наградите, които стимулират учениците да създават авторски текстове, участваха близо 100 деца. Конкуренцията при отличените за майсторско писане, според журито е била изключително оспорвана. Награди получиха и учители с принос към поощряване на таланта на учениците си. Конкурсът „Бодлите на таралежите“ се провежда от 2007-а, а съставът на журито беше писателите Бойко Ламбовски, Захари Карабашлиев, Иво Сиромахов, Димитър Томов и  водещият на ТВ предаването „Панорама” Бойко Василев. Лауреат на първа награда  в категория „Есе” стана 13-годишната Джена Пискулийска от София с критическия си текст „Какво се е променило през последните години във взаимоотношенията ми с моите родители”. Тя предложи  за отличие преподавателката си Аглика Дамаскова, на която също беше връчен приз.

Втора награда  за есе отнесе Деница Рускова от Варна за „Най-великият дар”
В категория „Разказ” първа награда взе Аделина Христова от София за разказа си „Червена”. Втора награда  завоюва Теодора Георгиева от Силистра за „Спомен от липа”.
Наградите бяха връчени от председателя на фондацията социолога Кънчо Стойчев. Той изтъкна, че хиляди ученици са участвали в конкурса през изминалите години и са раздадени над 70 награди. В словото си Бойко Ламбовски подчерта нарасналия интерес на младите българи към моралните аспекти на съвремието и задълбочения психологизъм, но с горчивина отбеляза разтварящата се пропаст между знаещите и незнаещите, от една страна, и от друга – между грамотните и неграмотните у нас. Бойко Василев пожела на бъдещите участници да пишат не само за драми и трагедии, които се случват край нас, а и за щастието и оптимизма, макар да се срещат рядко. Според него трябва да се вглеждаме и в доброто около нас, за да мотивираме младите хора да не бягат през граница и да не се спасяват поединично, а да си поставят колективистични цели.

 

Аделина Христова с първа награда за разказа си „Червена”: „Очаквам свят, където има повече място за изкуството.“

„Сега ще бъда 12 клас в 91-ва немска езикова гимназия в София. Писането е моята страст от 5–6 години насам. Винаги съм се занимавала с активно четене. Като повечето четящи хора идва момент, в който искам да дам, да върна нещо на литературата. Много и различни автори ми влияят. От българската литература – Фани Попова-Мутафова и други автори на български исторически романи. От чуждата литература харесвам хумористичните произведения на Тери Пратчет, Филипа Грегъри, Ес Джей Барис.  С писането не толкова ми се иска да разкажа нещо на хората, колкото да погледна света по по-различен начин – да помогна нещата, които ни заобикалят всеки ден, да бъдат преоткрити и може би да се намери нов смисъл в тях. Да видим света като чудо. Започваме търсенето с начини, които са необясними за нас самите, но целта е да разберем малко повече чудото на света, който ни заобикаля. Бъдещето си го представям не чак толкова песимистично – все пак като свят, в който ще има повече място за изкуството.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани