Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чавдар Младенов: Действаме като шило, за да пробием табуто върху България

[post-views]
Чавдар Младенов: Действаме като шило, за да пробием табуто върху България

20180915_115246„Знаехме, че ще е тежко, но устояхме и вече 10 години сме свободни да разпространяваме истината за България“. С тези думи председателят на Българския културен клуб – Скопие, Лазар Младенов посрещна в офиса на Клуба в Струмица участниците в научната конференция. Той разказа за дейността на организацията и видимата промяна в политическия климат в Македония през последната една година. 

Всяка година през януари Българският културен клуб отбелязва паметта на Мара Бунева с панихида в църквата „Св. Димитър“ в Скопие. Негово дело е и паметната плоча, отбелязваща подвига на Бунева, на кея на р. Вардар. В началото плочата е пластмасова и е чупена многократно, но сега вече е направена от метал и си стои на мястото, което е окуражило мнозина граждани на Скопие да я посещават и да полагат цветя. Членовете на Клуба традиционно отбелязват и годишнината от Илинденско-Преображенското въстание по стар стил – в най-близкия до 20 юли уикенд. Честването става на емблематично място – паметникът на Даме Груев в с. Смилево. Панихиди са правени и за почти всички големи дейци от Възраждането. 

Правят се и промоции на български книги като например „Български народни песни“ на братя Миладинови. Българският културен клуб е бил организатор и на няколко конференции. На форума за Охридско-Дебърското въстание всички участници от България и Албания са констатирали, че то има българско-албански характер, но за съжаление, поканените историци от Република Македония не дошли. Конференцията „Македония във Втората световна война“ пък е била знаменателна с това, че за пръв път община Струмица е предоставила зала в своята собствена сграда за провеждането й. Кмет на града по това време е сегашният македонски премиер Зоран Заев. Според Лазар Младенов този факт е бил ясен сигнал, че отношението на македонските власти към Българския културен клуб се променя. Ако преди Клубът е бил под постоянен натиск от страна на властите, то сега той развива своята дейност спокойно. Има и собствен сайт в интернет – Татковина. Чрез него и чрез останалите си културно-исторически прояви Клубът действа, както се изрази Чавдар Младенов, като „шило, което пробива табуто върху България и българите в Македония“. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани