Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Великобритания след Брекзит работниците от ЕС губят привилегиите си

[post-views]
Мей получи зелена светлина за промяна на сделката – Брюксел отказва да предоговаря условията на Брекзит

Brexit-1Гражданите на ЕС ще загубят привилегиите си на пазара на труда във Великобритания веднага щом страната напусне Общността, реши правителството в Лондон. Кабинетът единодушно подкрепи нова система за чуждестранните работници, основана на уменията, а не на националността им, съобщиха медиите на Острова.

Британското правителство реши, че след Брекзит за европейците ще важат същите правила както за всички останали работници, идващи от други държави извън ЕС. Това е крайъгълен камък за постигането на целите на премиера Тереза Мей, която вече няколко пъти се закани да пресече „безкрайния“ мигрантски поток от континентална Европа, коментираха в Лондон.

Местни предприемачи предупредиха, че по-трудното издаване на визи за нискоквалифицираните работници може да доведе до спад на заетостта в много отрасли, особено в селското стопанство, и да се отрази пагубно на бизнеса.

Не се знае кога точно влизат в сила новите разпоредби, нито дали се отнасят за европейските граждани, които ще се окажат в заварено положение, въпреки обещанията на Мей да защити всички, които са се установили във Великобритания преди Брекзит. Според запознати все още няма категорично решение, а с подобна крайна мярка правителството си осигурява преимущество, което да изтъргува на Брюксел в преговорите за всеобхватно споразумение за отношенията им след „развода“.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани