Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политически сътресения – шведското правителство пада от власт

[post-views]
Парламентарните избори в Швеция – Крайно дясна партия е големият победител

sweden izboriПолитически сътресения в Швеция. Лявоцентристкото правителствопада от власт. След като загуби вот на доверие в парламента министър-председателят Стефан Льовен ще трябва да подаде оставка, предадоха световните медии.
След драматично обсъждане депутатите в шведския парламент гласуваха недоверие на правителството на социалдемократа Стефан Льовен. Кабинетът остана на власт едва няколко седмици след като парламентарните избори на 9 септември не успяха да излъчат ясен победител, а лявоцентристкият блок на Льовен спечели 144 депутатски кресла – само с едно повече от десноцентристкия Алианс.

Антиимигрантската партия „Шведски демократи“, която остана трета политическа сила подкрепи вота без да разчита на намеренията на някой от двата водещи блока да влезе в коалиция с нея. Лидерите ѝ заплашиха да свалят всяко правителство, което не им дава думата по въпросите на миграцията, здравеопазването и борбата с престъпността

До съставянето на нов кабинет Льовен ще остане на премиерския пост като временно изпълняващ длъжността. Председателят на парламента има 4 опита за формиране на правителство преди да се наложи свикването на нови избори.

Най-ново

Единична публикация

Избрани