Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Военните окръжия са връзката на армията с обществото

[post-views]
Военните окръжия са връзката на армията с обществото

2Полковник Георги Петков: Тристепенният модел на управление ще подобри организацията и контрола1

– Г-н полковник, каква е основната задача на Централното военно окръжие?
– Основната ни задача е да поддържаме бойна готовност и ефективно комплектуване с ресурси от запаса на структурите от системата за национална сигурност за военно време, както и осигуряване на попълването на Въоръжените сили с личен състав в мирно време. 
– Каква е ролята Ви в процеса на модернизация на армията ни?
– Ние нямаме пряко отношение в процеса на модернизацията на армията, защото осигуряваме човешкия ресурс за комплектуване на военновременните формирования и текущия некомплект на Българската армия в мирно време, както и комплектуването с техника запас за военно време. Техниката, която комплектуваме, се получава от фирмите собственици в съответствие с изискванията на военните формирования. Тази техника, която би следвало да осигурим при необходимост, не е на това ниво, на което трябва да е, защото на фирмите са необходими допълнителни средства да я поддържат и осигуряват. Тя се поддържа на санитарния минимум по отношение на техническото й състояние. Ежегодно извършваме преглед на техниката, която има мобилизационно назначение. Стремим се да поддържаме постоянно взаимодействие с фирмите с цел – да можем да използваме техниката запас при необходимост. Имаме остра необходимост от модернизация и осъвременяване на материалната ни база, офис-техниката и оборудването, с които разполагат военните окръжия. 
– От 1 юли 2018 г. Централно военно окръжие премина по ново щатно-длъжностно разписание, как се отрази това на дейността Ви?
– Промяната, която настъпи в ЦВО и във военните окръжия, беше насочена към оптимизиране на структурата, подобряване на взаимодействието и финансовото осигуряване на дейността. 
Бяха създадени шест военни окръжия първа степен, на които са преподчинени военни окръжия втора степен на регионален принцип. Отдели „Столичен“ и „София – област“ бяха обединени във „Военно окръжие първа степен – София“. Считаме, че тристепенният модел на управление на структурата ще подобри организацията и контрола по изпълнението на задачите. 
– Каква рекламно-информационна кампания развивате за нуждите на вашите дейности?
– Централно военно окръжие, военните окръжия и офисите за водене на военен отчет в общините/районите извършват активна и целенасочена рекламно-информационна кампания. Тя има за цел да популяризира военната служба и службата в доброволния резерв и да привлече кандидати за обучение във висшите военни училища и курсове по начална и специална военна подготовка. Рекламно-информационната кампания се осъществява във взаимодействие със средствата за масова информация, Агенцията по заетостта, военните формирования, местната власт, неправителствените организации в областта на сигурността и отбраната и др. Представители на ЦВО и военните окръжия участват в трудови борси, беседи, занятия и покази. 
3– Как се организира дейността Ви в сферата на разработването, усвояването и поддържането на регламентиращите документи за бойната готовност?
– ЦВО със своята експертиза през настоящата година участва в различни групи под ръководството на МО във връзка с актуализирането на нормативната уредба. В разработването на всички документи, които касаят пряко или косвено дейността на ЦВО и подчинените военни окръжия, участваха и наши представители. Чрез различни форми на подготовка личният състав усвоява в касаещия обем всички документи, регламентиращи дейността. 
– Г-н полковник, какво пожелахте и какво пожелавате сега чрез нашия вестник на Вашите подчинени по случай празника ви, който беше вчера – на 27 септември?
– По случай празника искам да благодаря на всички военнослужещи и цивилни служители от ЦВО и военните окръжия, които полагат изключителни усилия, добросъвестност, отзивчивост и изпълняват с отговорност поставените задачи. На всички тях пожелавам крепко здраве, много щастие, професионални и творчески успехи! 

Сътрудничеството е в основата на успехите 
Централно военно окръжие и военните окръжия са връзката на армията ни с обществото. Нашата дейност се осъществява в пряко взаимодействие с органите на държавната и местната власт, твърди полковник Георги Петков. 
Изградено е добро взаимодействие с областните управители и кметовете на общини и райони. Началниците на военни окръжия участват в съвещанията на областните съвети по сигурност. 
Успешно си сътрудничим и с представителите на областните дирекции на МВР, регионалните управления на образованието и директорите на средни училища, допълни началникът на Централно военно окръжие.

Досега са обучени общо 516 студенти
В момента в обществото ни върви дебат дали подготовката на българските граждани да бъде на доброволен, или на задължителен принцип. 
Една от основните задачи, която изпълнява Централно военно окръжие, е подготовката на учениците в 9-и и 10-и клас от средните училища за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбраната на страната, и е насочена към възпитание у младите българи на чувство за дълг, чест и отговорност към род и родина. За съжаление, тази подготовка е представена само в рамките на десет учебни часа в 9-и и 10-и клас. Въпреки малкото часове ние съвместно с военните формирования полагаме усилия да постигнем тази цел, твърди полковник Георги Петков. 
Военните окръжия набират български граждани, които желаят да се включат в курсове по начална или специална военна подготовка. През тази година са проведени три курса по начална военна подготовка и от 1 октомври ще стартира последният. Той ще се проведе в Единния център за начална подготовка – Плевен, и за него са набрани 33-ма български граждани. 
Завършилите успешно курса по начална военна подготовка полагат военна клетва, присвоява им се военноотчетна специалност и се вписват на военен отчет по постоянен адрес. От началото на тази подготовка през 2014 г. досега са обучени общо 516 студенти. Други 262 български граждани са обучени в курсове по начална военна подготовка. Предоставя се и възможност студентите от висшите военни училища да придобият квалификация „Офицер от резерва”.
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани