Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган на първо посещение в Берлин – поиска от Меркел да екстрадира стотици гюленисти

[post-views]
Ердоган към Меркел: Турция иска подобряване на отношенията с ЕС

Erdogan_MerkelТурция възнамерява възможно най-скоро да изпълни всички оставащи условия за премахването на визовия режим с ЕС, заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган на съвместна пресконференция с германския канцлер. Ердоган използва посещението си в Берлин, за да поиска от германските власти да екстрадират стотици поддръжници на Фетуллах Гюлен, считан за враг номер едно на Анкара.

Първото посещение на турския президент Реджеп Таип Ердоган в Германия премина при засилени мерки за сигурност. Той се срещна с канцлера Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Шайнмайер. Визитата се провежда в момент на обтегнати дипломатически отношения, като канцлерът заяви, че няма да присъства на официалната държавна вечеря.

На четири очи Ердоган и Меркел се опитаха да изгладят различията си и да водят конструктивен диалог. Двамата подкрепиха идеята за четиристранна среща с президентите на Русия и Франция, на която да обсъдят деликатната ситуация в Сирия. Очаква се лидерите да се съберат през октомври.

В Берлин турският президент заяви, че очаква по-тясно сътрудничество с Германия в борбата с тероризма във всичките му форми. Ердоган настоя Берлин да признае движението на  мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен за терористична организация и заяви, че очаква екстрадирането на стотици гюленисти и хиляди поддръжници на Кюрдската работническа партия. Разглеждаме внимателно всички доказателства, предоставени от турска страна за дейността на ФЕТО, но са ни необходими по-категорични улики, за да забраним дейността ѝ и да признаем нейните поддръжници за терористи по примера на ПКК, заяви в отговор Меркел.

На два пъти се покачи напрежението по време на пресконференцията. Първо Ердоган заплаши да отмени изявата си след като разбра, че обвиненият в шпионаж турски опозиционен журналист Джан Дюнкар е акредитиран за събитието. После друг турско-германски журналист беше принудително изведен от залата, след като отправи призив за освобождаване на задържаните си в Турция колеги.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани