Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: Македония може да е в НАТО още през 2019 г.

[post-views]
НАТО се стреми да установи военната си подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, на минимално ниво от 40 млрд. евро годишно, каза Столтенберг

NATO Secretary General Jens StoltenbergМакедония може да влезе в НАТО още през 2019 г. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел преди срещата на военните министри от страните-членки на организацията.

Генералният секретар приветства твърдото „да“ на македонците, на референдума за смяната на името на страната съгласно Преспанския договор с Гърция. Той подчерта, че всичко зависи от следващите стъпки на Скопие.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„НАТО е готова да приеме страната, като нашият трийсти член. Единственият начин за това е да приложи споразумението за името си. Няма друг път за членството й в НАТО. Присъединителните разговори вече започнаха и очаквам да приключим с тях до януари.“

Столтенберг призова всичките политически лидери и партии в Македония да намерят начин да работят заедно в конструктивен и отговорен диалог, за да се възползват от тази историческа възможност.

По време на предстоящата среща на ниво военни министри в Брюксел ще се обсъжда споделената финансова тежест, подобряването на отбранителните и възпиращите способности на НАТО, като и процеса по адаптацията на командваните структури на Алианса, в частност способността на НАТО да отговори на всяко предизвикателство със необходимите сили и техника.

Йенс  Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Способността ни за бързо придвижване на сили ще бъде тествана по-късно този месец с учението „Тридънт Джънкчър“ в Норвегия. Това ще бъде едно на най-големите учения за последните години. В него ще участват близо 45 хиляди военнослужещи от 31 съюзнически страни и партньори,  с около 150 самолета, 60 кораба и повече от 10 хиляди превозни средства.“

По време на срещата ще се проведе Съвета НАТО–ЕС на който двете страни ще обсъдят сътрудничеството си в областта на хибридните и кибер заплахи, както и военната мобилност или т.нар. военен Шенген.    

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани