Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилен адмирал Мален Чубенков: Предстои замяната на част от остарелите руски кораби

[post-views]
Флотилен адмирал Мален Чубенков: Предстои замяната на част от остарелите руски кораби

1– Г-н флотилен адмирал, завършва едно наситено с учения лято, как участва вашето формирование в ученията и успяхте ли вече да си направите изводите и разбора на тези дейности? 
– И тази година силите на ФБСК–ВМС (флотилия бойни и спомагателни кораби – Военноморски сили) провеждат подготовка, насочена към поддържане и развитие на придобитите способности за изпълнение на пълния спектър от задачи по трите мисии на ВМС. До момента  кораби от флотилията участваха в следните международни учения:
• през май фрегата „Дръзки” с бордови номер 41 участва в състава на втора постоянна корабна група на НАТО SNMG 2;
• през март базов миночистач „Прибой” с бордови номер 63 участва в учението на противоминните сили на ВМС на Република Гърция ARIADNE;
• през май корвета „Бодри” с бордови номер 14 участва в учението на ВМС на Румъния с международно участие SEА SHIELD, а през юли участва в учението на ВМС на Украйна и ВМС на САЩ, отворено за международно участие SЕА BREEZE.
През юни беше проведено тактическото учение на ФБСК–ВМС „ЧЕРНО МОРЕ 2018”, което се явява заклюючителен етап на подготовката на силите на флотилията и е основа за провеждане на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018”, което бе проведено през юли. По време на „Бриз 2018” фрегата „Верни” с бордови номер 42 потвърди сертификацията си съгласно изискванията на MAREVAL.

– Какво предстои пред формированието до края на годината и през следващата година, какво сте планирали за 2019-а?
– До края на годината предстои участие на фрегата „Дръзки” в операцията по морска сигурност на НАТО SEA GUARDIAN в Средиземно море и на „Цибър” с бордови номер 32 в състава на втора постоянна противоминна корабна група на НАТО SNMCMG 2. През ноември ФБСК–ВМС ще бъде домакин на традиционното Българско-румънско противоминното учение POSEIDON. Освен сили от ВМС на България и Румъния е потвърдено  участието на кораби  от Втората постоянна противоминна корабна група на НАТО SNMCMG 2, ВМС на Гърция и Турция. През 2019 г. основните усилия в подготовката на ФБСК–ВМС ще бъдат насочени за изпълнение на задачите в съответствие с мисиите на ВМС. Флотилията ще проведе тактическото учение „Черно Море 2019”, а подчинените корабни дивизиони, отряди и единични кораби ще проведат планираните тактически учения. Силите на флотилията ще участват в ежегодното национално военноморско учение с международно участие „Бриз”, което ще се проведе във Варна. Ще продължат участието на кораби и офицери в постоянните корабни групи на НАТО в акваторията на Черно и Средиземно море  и традиционните учения от типа PASSEX.

– Във връзка с приемането на въоръжение на нови кораби за нуждите на ВМС при вас ще има ли нови кораби и какви?
– Реализирането на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС” ще позволи замяната на част от остарелите руски кораби в състава на флотилията с нови. Планирано е на първия етап да бъдат придобити два кораба, които да притежават способности за водене основно на противовъздушни, противоподводни бойни действия и бойни действия срещу надводен противник, както и да осигуряват патрулирането и наблюдението в националните морски пространства и ангажиментите ни като член на НАТО.  

– При Вас неотдавна се проведе водолазна подготовка. Как завърши тя, как бяха оценени участниците от инженерните формирования на Сухопътни войски и какви са впечатленията на комисията?
– През периода от 20.08.2018 до 31.08.2018 г. се проведе сбор по водолазна подготовка с личен състав, назначен на водолазни длъжности в Сухопътните войски. Този водолазен лагер се провежда всяка година в Пункт за базиране Бургас с участието на водолази от инженерните формирования на Сухопътни войски и водолази от състава на флотилията, като завършва с изпит за присвояване и потвърждаване на водолазни квалификации, допускане до водолазни спускания, ръководство и медицинско осигуряване, провеждан от водолазно квалификационната комисия на флотилията. От дългогодишните съвместни водолазни сборове може да се отчетат големият професионализъм, всеотдайност, сплотеност и висока натренираност на водолазите от СВ. 

– Какви други видове специализирани подготовки се изпълняват при вас и в какво сте специализирани вие като инструкторски и изпитен състав в това формирование от състава на ВМС?
– Със заповед на командира на ВМС е обявена и въведена за изпълнение „Програма за водолазна подготовка на водолазите от военните формирования на ВМС”, на основание на която водолазният състав на флотилията поддържа и усъвършенства необходимите умения и натренираност във водолазната подготовка. Ежегодно в центъра за подготовка на водолази и бордни спасители на ВМС от състава на в.ф. 28580 – Варна, се провеждат курсове за начална подготовка на щатни и нещатни водолази, както и курсове за потвърждаване на водолазни квалификации на водолазите от БА, Структури на пряко подчинени на министъра на отбраната и НСО. На основание на моя заповед на водолазите от флотилията всяка година се провеждат изпити за присвояване/потвърждаване на водолазни квалификации, вследствие на което те се допускат до водолазни спускания, ръководство и медицинско осигуряване. От 2016 г. в Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители на ВМС всяка година се провеждат курсове за бордни спасители от борда на вертолет, като в курса вземат участие отдадените в заповед на Командира на ВМС военнослужещи, определени за носене на дежурство „Борден спасител от борда на вертолет AS 565 MB „Пантер”. Водолази от състава на флотилията ежегодно осигуряват провеждането на курс за оцеляване на летателния състав в морска среда, който се организира от ВВС и се провежда във Варна.

За новите плавателни съдове

Бойните кораби, предвидени за придобиване, трябва да отговарят на изискванията за патрулен кораб тип OPV, способен да изпълнява свойствените си задачи и да е съвместим с корабите на НАТО. В дългосрочен план е необходимо да бъдат заменени патрулните кораби от по-стари проекти в състава на ВМС, произведени в бившия СССР. Тези патрулни кораби са твърде стари, за да бъдат модернизирани и продължаването на експлоатацията им е неефективно и твърде ресурсоемко. Това твърди командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков. 
От друга страна, въоръжението и сензорите им са морално и физически остарели. Фактът, че Русия не е член на НАТО и ЕС, допълнително усложнява и оскъпява доставките на резервните части, необходими за поддръжката на корабните системи. Необходимостта от подмяната им до голяма степен се обуславя и от това, че те не са оперативно съвместими с корабите на НАТО и ЕС. Тези кораби не отговарят на заложените в Плана за развитие на ВС насоки за развитие и приоритети, свързани с изграждане на способности за провеждане на съвместни операции, защита на силите и оперативна съвместимост, смята още флотилен адмирал Чубенков. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани