Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сценична възстановка за Ботев замислят във Враца

[post-views]
Сценична възстановка за Ботев замислят във Враца

1-Vraca1Искахме да направим една възстановка на Христо Ботев, но не можахме да успеем заради многото агажименти в поделението, но се надявам другата година да можем да я реализираме. Това казва сержант Мирослав Цветков от механизирния батальон във Враца, който е в състава на Бригадното командване в Благоевград.
Сержантът е участник в танцовия състав „Феникс” към врачанското поделение. Самодейната формация се представи отлично на тазгодишния преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски. Традиционният фест на армейските таланти от най-големия вид въоръжени сили се състоя във Враца и се превърна в истински празник за града, не само с изявите на сцената, но и увличайки жителите на града в спонтанни кръшни хора на централния площад пред паметника на Христо Ботев.
„Феникс” съществува от три години. Още при първото си участие в прегледа на самодейността в СВ през 2016 г. в Смолян врачанските самодейци взимат награда. На следната година – в Свищов, пак са сред лауреатите. Отлично се представиха и сега в своя град, като изпълниха мъжки пирински танц „Кате, Кате” и женски влашки танц.
В състава сме 14 човека, кандидати има много, казва сержант Цветков. „С нас работи хореограф, помагаме му, подбираме точните хора, които имат желание да играят и да се представят добре. Така успяваме да окомплектоваме състава и да разучим възможно повече танци”, допълва той.
Командването на формированието изцяло съдейства на самодейците. Определени са ни дни за репетиции, посочва сержант Цветков. За сценичните им изяви помага и Военният клуб във Враца, който осигурява носиите на танцьорите.
Почти 80 на сто от хората в състава имат предварителна подготовка. Участвали са в различни самодейни танцови състави и усъвършенстват опита си сега, във „Феникс”. „Всички много бързо „влизат в час”, веднага научават танците и стъпките. Да не кажа голяма дума, но мисля, че работим професионално в нашия състав. Надявам се, че следващата година ще бъдем повече на брой във формацията и ще се представим с още танци”, споделя сержантът. Самият той е участвал 12 г. в състав във Враца. По стъпките му върви и неговият син, който също е участник в танцова формация. 
Репертоарът на „Феникс” се подбира от хореографа на състава и включва предимно танци от Врачанско и съседните райони. Имаме северняшки танци, както и шопски танц, правим също и скечове, имаме и възстановки, обяснява сержант Цветков.
Миналогодишната си награда на прегледа в Свищов врачани спечелили с възстановка за капитан Петко войвода. „Публиката много добре прие изпълнението ни, всички станаха на крака, бяха много въодушевени от нашето представяне. Надявам се следващата година да подготвим нова възстановка, свързана с нашия бит”, казва сержантът.
„Искаме да създадем и възстановка за Христо Ботев. Имаме и амбицията да направим нещо по музика на Дико Илиев, нещо, съвместно, например с Берковската духова музика, за да поддържаме традициите на нашия край”, обобщава той. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани