Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заплатите в армията според Образование, натоварване и риск

[post-views]

ministerski_suvet_sgradaДлъжността и званието ще определят военните възнаграждения, реши правителството  

Образованието, натоварването и рискът ще са сред критериите, от които ще зависят заплатите на военнослужещите. Това стана ясно от одобрените от правителството проектопромени в Закона за отбраната и Въоръжените сили. 
С новите текстове заплатите ще се формират според званието и длъжността. Така кабинетът възстанови положението, което беше в сила до 2003 г. От тогава до сега на военните се плаща само за звание, което през годините доведе до уравниловка, демотивира хората под пагон и задълбочи некомплекта.
Според правителствените мотиви новият начин ще формира заплатите на военните в зависимост от степента на компетентност и отговорност съобразно разположението им в йерархичните нива и присвоените им военни звания. Целта е възнагражденията да зависят от образователния ценз, квалификацията, степента на отговорност, професионалния опит, физическото и психическото натоварване, посочват от МС. Очаква се така да се подобри кариерното развитие на военнослужещите, да се създадат ясни правила за преминаване на военнослужещите от една длъжност на друга и да се стимулира желанието им за развитие и служба под пагон. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2019 г.       

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани