Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Дилян Димитров: Расте интересът към военната професия

[post-views]
Полковник  Дилян Димитров: Расте интересът  към военната професия

1Полковник доц. д-р инж. Дилян Димитров е декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“  при НВУ „Васил Левски – Велико Търново. Той е роден на 14 юни 1973 г. в Русе. Завършва ВВУАПВО „П. Волов“ – Шумен. Военната му специалност е „Офицер от Зенитно-ракетни войски”, а гражданската „Радиоинженер”. Завършил е и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Счетоводство и контрол”. Започва службата си през 1996–1999 г. като началник на ракетно-огнева група – Бургас. Преди да бъде избран за декан, в периода 2016–2018 г., е началник на катедра „Комуникационни мрежи и системи“. Владее английски и руски език. Женен, с едно дете. 

– Г-н полковник, кога поехте факултета и как се стигна до избора Ви?
– Имаше избори, които бяха проведени в края на май през настоящата година и тогава Общото събрание на факултета реши аз да поема този пост. Самото встъпване в длъжност се извърши на 15 юни. 

– В както състояние приехте научното звено от Вашия предшественик?
– Един от основните проблеми въобще за системата на военното образование е хроничното недофинансиране. За наша радост това започна да се променя и това се обърна и през тази година нещата стоят по-добре. Когато има достатъчно финансиране, всичко върви по план. Тази година има отпуснати пари за военния университет, за ремонт на сградния фонд и инфраструктурата. Настъпиха и промени в Закона за Въоръжените сили, според които се даде правна възможност, с която издръжката за обучението на курсантите се поема от страна на Министерството на отбраната. Досега с наши сили и средства и със собствени приходи покривахме тези разходи. През тази година има специално финансиране за това и със собствените ни приходи ние успяваме да извършваме ремонти по кабинетите и въобще по учебно-материалната база. Този процес е дълъг, защото, ако искаме да направим нещо по-голямо, всичко трябва да е по изискванията на Закона за обществените поръчки. Процедурите са тежки и отнемат време. 

– Държавата има сякаш все по-големи изисквания към военния университет, а пък в същото време няма достатъчно кандидати за курсанти?
– Този проблем като цяло е в целия университет, но проблемът не е в това, че ние не успяваме да наберем кандидатите и причината да е в нас, колкото, това е престижът на професията. Това е политика на ниво 2министерство и управление на държавата – да се популяризира тази професия и тя да стане престижна и оттам и ще се повиши бройката на кандидатите, когато се повиши и интересът към професията. На стрелбите на полигон „Марково“ ние традиционно каним ученици, като се надяваме да породим интереса им към нашата професия. На последните стрелби имаше десет автобуса – близо 400 ученици, които наблюдаваха стрелбите. По този начин те ще започнат по друг начин да гледат на военната професия като една възможност за развитие и кариера.

– По какъв начин следите реализацията на Вашите възпитаници, ясно е, че те се реализират във войските, но имате ли обратна връзка?
– Няма друг университет, който да няма такава обратна връзка и в случая говоря от името на колегите от целия университет, сигурен съм в това. Имаме обратна връзка с всички завършващи колеги, защото те стават и наши приятели, а и наши колеги. Ние работим с тях непрекъснато на всякакви семинари, сборове. Те ни канят, ние ги каним и обратната връзка е сериозна. Самият учебен процес и самите учебни планове се залагат от тях, те ги изискват. 

– Освен курсанти Вие обучавате и студенти, по какви специалности и какво най-много се търси като интерес от страна на младите хора?
– Обучаваме студенти по всички специалности, по които сме акредитирани. Това са: „Комуникационна техника и технологии“, „Компютърни системи и технологии“, обучаваме също и в друго направление – „Военно дело“. Тук няма студенти, но по специалността за националната сигурност обучаваме и студенти по „Административна информационна сигурност“. Към този момент нашите студенти от бакалавърската степен наброяват около 200 човека. Като прибавим и магистърската степен със сигурност са над 300 човека. 

– Какви нови програми предлагате на Вашите обучаеми? 
– Имаме нова магистърска програма „Киберсигурност“. За разлика от другите университети при нас тя е в професионалното направление „Комуникационна и компютърна техника“, където й е мястото. Например други колеги я предлагат в направление „Национална сигурност“, но там малко повече се набляга на документалната, законовата част и противозаконното действие, докато при нас се набляга на самото администриране и на същинските кибератаки и тяхното противодействие. 

– Има ли интерес от обществеността към гражданските специалности?
– Специално за степен бакалавър имаме много кандидати. Това са ученици, които нямат нищо общо с армията. Ние ги обучаваме както всички останали студенти във всички други висши учебни заведения в България. Имаше тенденция на отлив от студенти, но забелязваме един завишен интерес в сравнение с предходните години. 

3– Имате силен езиков център, там има ли и какъв е интересът за обучение по чужди езици?
– Това е департамент „Чуждоезиково обучение“, който е с ранг на факултет като основно структурно звено в университета. От петте структурни звена на НВУ две са на територията на Шумен, в този район. В департамент „Чуждоезиково обучение“ се извършва чуждоезиково обучение не само на военнослужещи и цивилни служители от МО, но и на чуждестранни военнослужещи, от НАТО, от страни партньорки. В момента имаме четирима грузинци, които се обучават точно в тази сесия. Обучаемите там никога не са били по-малко от 100, обикновено са около 120 човека на всяка една сесия – пролет или есен. 

– Как се справят девойките, които учат при Вас, все пак това е една доста тежка специалност?
– Жените в артилерията бяха прецедент допреди няколко години. Вече традиционно имаме жени при нас, а и вече цели разчети от момичета. Имам жени, които изпълняват задачите с огромно желание, то си личи, когато човек е роден за тази професия. 

– Вие сте факултет на НВУ, но все пак сте далеч от Велико Търново?
– Всъщност въобще не сме далеч. Аз поне веднъж седмично съм там и смея да твърдя, че имаме много добра комуникация. С началника всеки ден се чуваме и той ни съдейства за всичко, от което имаме нужда. 

На „Марково“ курсантите стреляха за отличен

Стрелбите на полигон „Марково“ са завършек на един процес. Това е цялостно обучение на курсантите от специалностите „Артилерия“, ПВО, „Артилерийско въоръжение“. Някои от тях имат предвидени стрелби, а други все още не са изучили материалната част и нямат право да стрелят, но са като обслужващи групи и подпомагат целия процес и организацията. Така и те се учат. 
В годината имаме три такива стрелби, но тази е показна и за пред ученици. Всичките разчети са от курсанти от нашия факултет и има едно класно от факултет „Общовойскови“, за да се запознаят с артилерийските системи, каза още деканът на факултета в Шумен – полковник Дилян Димитров. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани