Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До края на годината ще има Командване на Силите за специални операции

[post-views]
До края на годината ще има Командване  на Силите за специални операции

NS4Военнослужещите от Специалните сили на 9 балкански държави и САЩ получиха висока оценка за демонстрираните способности на многонационалното учение Thracian Sword – 2018 на страните – членки на инициативата В9 от Югоизточна Европа и авиация от САЩ. „Поздравявам ги за добрата подготовка“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след демонстрацията на способности на Учебен полигон „Ново село“, на която присъства и министър-председателят Бойко Борисов.
Каракачанов подчерта, че подобни учения допринасят за доброто сътрудничество във военната област между балканските държави и имат превантивен ефект. Показаното днес и пред премиера е едно от най-добрите доказателства за това, че средствата, отделяни за отбрана, се изразходват за подготовка на нашите военнослужещи така, че да изпълняват конституционните си задължения по най-добрия начин – отбеляза той. „Ако това сътрудничество, което наблюдавате днес, беше факт към края на ХХ век, може би много от проблемите на Балканите можеха да бъдат избегнати“, посочи още министър Каракачанов. 
До края на годината трябва да станат факт промените в Закона за отбраната и Въоръжните сили за сформиране на Командване на Силите за специални операции, съобщи премиерът Бойко Борисов. Мниистър-председателят посочи, че е дал указания да се увеличи численият състав на нашите Сили за специални операции и да се отпуснат средства за подобряване на оборудването, включително и осигуряването на най-добри парашути. Премиерът не се е отказал и от намерението за ремонта на специализирания учебен център „Црънча”, както и  на другите райони на 68-а бригада. Според командира на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев Командването ще бъде в Пловдив. Той очаква откриването да бъде на 18 март 2019 г., на която дата през 1943 г. е създадена Парашутната дружина.
Заключителният етап наблюдаваха още председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, посланици,  командирите на Силите за специални операции и военните аташета на държавите участнички, кметове на селища от района на полигона, генерали и офицери.

Най-ново

Единична публикация

Избрани