Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ангела каза „Ауфвидерзеен!“ след 20 години

[post-views]
Германската армия ще изпрати Меркел с парад

Един от най-влиятелните политици на нашето време – германският канцлер Ангела Меркел, се оттегля от лидерския пост на Христяндемократическия съюз до края на годината, съобщиха ДПА и „Ройтерс”, позовавайки се на източник от партията. Новината гръмна още в понеделник. Малко по-късно беше съобщено, че тя ще запази канцлерския си пост до края на мандата през 2021 г., но няма да се кандидатира отново. Меркел е председател на консервативната партия от близо 20 г. През декември се очаква християндемократите да изберат нов лидер. Тя обаче ще запази канцлерския пост, макар традиционно председателят на партията да е и канцлер на страната, въпреки че това не е задължително правило. 

Основната причина за решението на канцлера е поредният удар, нанесен върху партията й. Християндемократите спечелиха местните избори в Хесен, но подкрепата за тях се срина от 38 на 27 на сто. Подобна съдба сполетя и Християнсоциалния съюз на изборите в Бавария преди няколко седмици. През миналия месец Ангела Меркел заяви, че ще се кандидатира за преизбиране, но, изглежда, след слабото представяне на партията на местните избори си е променила позицията. ДПА информира, че 64-годишната Меркел няма да се бори за място и в германския парламент след изтичането на мандата, няма да заема и позиция в ЕС в Брюксел. Германският канцлер е лидер на Християндемократическия съюз от 2000 г. Меркел е канцлер на Германия от 13 г.

„Билд” пише, че бившият председател на парламентарната група на християндемократите и Християнсоциалния съюз Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста. Мерц беше шеф на групата от 2000 до 2002 г. Той също беше член на Европейския парламент от 1989 до 1994 г. и на Бундестага от 1994 до 2009 г. ДПА съобщава, че Анегрет Крамп-Каренбауер, водещ член на Християндемократическия съюз, която се радва на подкрепата на Меркел, ще се кандидатира за канцлер, ако поеме ръководството на партията. Други кандидати са здравният министър Йенс Шпан и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

Герхард Шрьодер, предшественикът на Меркел, направи същия ход през февруари 2004 г. Той се отказа от позицията председател на социалдемократите, но остана канцлер до ноември 2005 г. Тогава Меркел, която беше лидер на опозицията, говори за „липса на власт по цялата линия” и „началото на края” на Шрьодер. Самата Меркел защити решението си за оттегляне от партийното лидерство и заяви, че това няма да отслаби позициите й на канцлер. Според нея ходът няма да доведе до намаляване на влиянието й на световната сцена, включително в отношенията си с лидерите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган, информира „Ройтерс”. Меркел заяви по време на пресконференция с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси в Берлин, че решението да не се кандидатира за още един мандат като лидер на ХДС дори ще й даде повече време за разрешаване на проблеми. 

Новината, че германският канцлер Ангела Меркел скоро ще напусне политиката, беше посрещната по цял свят с безпокойство, като само в Русия това беше повод за радост. Това пише журналистът от германския в. „Тагесшпигел” Кристоф фон Маршал. По думите му Меркел се ползва с голяма популярност по целия свят, а Германия е надежден партньор при решаването на различни конфликти. Още повече че Германия е четвъртата по големина икономика в света и водещата държава в Европейския съюз. Каквото и да прави, това пряко засяга нейните съседи и партньори.

Краят на политическата кариера на канцлера се преживява не с облекчение, а с безпокойство заради загубата на гараници и стабилност, отбелязва авторът. Меркел умее да постига успокоение и умиротворение, спокойно комуникира с обхванати от ярост политици и е в състояние да допринесе много за решаването на редица европейски проблеми. Кристоф фон Маршал изтъква обаче, че единствената страна, която ще бъде радостна от оттеглянето на Меркел от властта, ще бъде Русия, защото Меркел обедини цяла Европа по въпроса за санкциите срещу Москва. Тя олицетворява споразуменията, постигнати при преговорите в Минск през 2015 г. и на други срещи на високо равнище. „Меркел винаги може да напомня за тях на партньорите си, но когато си тръгне, на това ще бъде сложен край”, подчертава авторът.

От „Вашинтон пост” виждат германската канцлерка като яростен антипод на националистическата политика на Тръмп. Според тях Меркел олицетворява свободната търговия, международните институции и царуването на закона. „Това е огромна победа за Тръмп. Германия е най-голямата икономика в Европа и вече сме виждали в Швеция, в Италия, във Франция и във Великобритания с Брекзит как това работи”, заяви за „Вашингтон пост” неназован служител от администрацията, като под „това” има предвид възхода на крайнодесния популизъм и недоволството на избирателите от икономическите реалности и миграционната политика.

Най-ново

Единична публикация

Избрани