Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доклад на ООН след разследване в Ирак: Бойците на ИДИЛ са оставили над 200 масови гроба

[post-views]

idil_ramadi_irakПовече от 200 масови гроба са оставили след себе си в Ирак бойците на т.нар. Ислямска държава, показват резултатите от специално разследване на ООН. Броят да погребаните в тях цивилни може да достигне 12 хиляди, твърдят експертите на световната организация.

Общо 202 масови гроба са открити до момента. Близо половината от тях са в Ниневия. Другите са в Киркук, Салах ад Дин и Анбар – северни и западни иракски провинции, които до съвсем скоро се намираха под контрола на джихадистите. Според разследващите там са погребани между 6 и 12 хиляди души. Сред тях има не само служители на иракските сили за сигурност, но и цивилни, предимно жени, деца, възрастни хора и инвалиди.  

Терористичната групировка ИДИЛ завзе споменатите територии през 2014 г. и наложи бруталните си правила. През последната година военната кампания на американската армия и иракските правителствени сили   изтласка джихадистите. Откритите масови гробове съдържат изключително важни доказателства, отбелязва докладът на ООН, които не само ще улеснят идентифицирането на жертвите, но и ще помогнат на прокурорите да повдигнат обвинения срещу т.нар. Ислямска държава за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и дори за геноцид.

Най-ново

Единична публикация

Избрани