Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Захариева и Помпео се срещнаха във Вашингтон – обсъдиха премахването на визите за български граждани

[post-views]
Първо междуправителствено заседание със Северна Македония – Захариева и Димитров: Трябва да изградим Коридор №8

E.Zaharieva

Премахването на американските визи за български граждани бе сред основните теми на разговора между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Двамата  обсъдиха  позитивното развитие в отношенията между двете страни препотвърдиха стратегическия им характер, съобщиха от Министерството на външните работи.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева посети Вашингтон по покана на американския си колега Майк Помпео. Един от въпросите, които вицепремиерът повдигна пред държавния секретар бе включването на страната ни в Програмата на САЩ за безвизови пътувания. България е една от петте държави-членки на ЕС, които все още пътуват с визи до САЩ, уточни Захариева и допълни, че Вашингтон ще продължи да подпомага работата ни по процеса за намаляване на броя на отказаните визи, чието падане под 3 на сто е основен критерий за включване в Програмата. Беше обсъдена и възможността за сключване на спогодба за социална защита, която да облекчи живеещите в САЩ 400 хиляди българи. Желанието на страна ни е да бъде включена в списъка с държави, с които се преговаря приоритетно, посочиха от външното ни ведомство.

Министър Захариева сподели и за получената от държавния секретар Помпео висока оценка за първото българско европредседателство. Сред останалите теми на разговор бяха усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки, както и Близкоизточния мирен процес. Двамата дипломати обърнаха специално внимание на стратегическото партньорство между България и САЩ в областта на отбраната и обсъдиха плановете за модернизация на българската армия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани