Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Директорът на НАИМ доц. Людмил Вагалински: Иманярските набези са повече от българските войници

[post-views]
Директорът на НАИМ доц. Людмил Вагалински: Иманярските набези са повече от българските войници

archaeo-imanjariИзложба представя спасени съкровища

„Иманярската дейност е най-масовата криминална проява у нас през последните 30 години. Казано образно, случаите на иманярска дейност наброяват числеността на Българската армия”. Това заяви шефът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН доц. Людмил Вагалински при откриването на изложба със спасени от иманярите предмети.
„Спасените съкровища на България” представя културни ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик благодарение на органите на МВР. Противно на разпространеното мнение, че се крадат само монети, в Музея на археолозите бяха изложени над 300 спасени от трафик в чужбина артефакти от всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи. Предметите са събрани от 18 музея в страната, на които органите на МВР са ги предавали след залавянето. Сред тях има и няколко истински съкровища като най-голямата известна досега колективна находка от медни брадви от втората половина на V хил. пр. Хр, колективна находка от златни накити от некропола на Месамбрия от средата на III в. пр. Хр.; теракотени женски фигури от некропол от III–II в. пр. Хр.; находка от 328 монети на тракийските владетели Реметалк I и Реметалк II от I в. пр. Хр. – I в. сл. Хр.; икони от Тревненската школа и от известния зограф Никола Образописов и много други. 
Според доц. Вагалински кражбата от подобен мащаб поставя страната пред риск да остане без археологическо наследство. „Затова е и тази изложба в момента, за да видим какво ежедневно губим. Защото губим история, губим и пари”, каза още той.
Находките са в музеите благодарение на труда на МВР, в лицето на главните дирекции „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“ и на доброто им взаимодействието с музейните. 
Изложбата може да бъде видяна в Залата за временни експозиции в НАИМ при БАН от 7 ноември 2018 г. до 27 януари 2019 г. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани