Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Махат пенсионерите на държавна служба в МО и МВР

[post-views]
ВСС изпрати на „Дондуков” решението за избора на Иван Гешев

protest -policeОтиват си 250 души от полицейската администрация, при военните се очаква да напуснат 1100

Пенсионери няма да може да бъдат назначавани като държавни служители от януари 2019 г. Разпоредбата ще залегне в Закона за държавния служител, а промяната беше предложена с преходните и заключителните разпоредби на бюджета за следващата година.
Държавните служители, които получават и пенсия, ще бъдат освободени с едномесечно предизвестие, което трябва да бъде подадено от самия служител. В МВР става дума за около 250 души, а според данни от МО военнослужещите, които вече са пенсионери, са около 1100 души. Съветниците и членовете на политическия кабинет на военния министър Красимир Каракачанов и на вътрешния Младен Маринов са на трудови договори и промяната няма да ги засегне, твърдят експерти. Независимо че молбите за напускане с предизвестие трябва да бъдат подадени от самите служители, ведомствата ще получат от НОИ списък на служителите, които вече са упражнили правото си на пенсиониране, и трябва да бъдат освободени вследствие на промяната в закона.
Според мотивите на финансовото министерство към преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет в момента 1650 чиновници вземат и пенсия, и заплата от държавата. В тях е описано, че навлизането на новите технологии и политиката на управляващите да развиват електронното правителство повишават изискванията към държавните служители.
„Това ще даде възможност да се предложат свободни места на млади висококвалифицирани кадри, които да стартират кариерата си в държавната служба и да намерят реализация в България, както и ще предостави възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавни служители със стаж в администрацията”, се посочва още в мотивите. 
Пенсионери обаче ще могат да бъдат наемани по заместване, за да се намери по-бързо временен персонал. Така те ще могат да заменят служители в майчинство или в дълъг отпуск по болест. Финансовото министерство предлага и друга възможност за пенсионерите – да бъдат наети на обикновен трудов договор.
„Има достатъчно млади хора, които трябва да минат през държавната администрация и да полагат труд в нея. Тези, които са придобили право на пенсия, ако преценят, че искат да продължават да полагат труд, биха могли да го направят в реалния сектор“, посочи министърът на финансите Владислав Горанов.
Промените ще засегнат само администрацията и служителите, които работят по Закона за държавния служител, но не и униформените служители в МО и МВР.
Според синдикатите в МВР след промените на улицата ще останат около 5000 души. „Тези слухове целят да създадат напрежение в системата”, коментира вътрешният министър Младен Маринов. Освободените пари ще отидат за повишаване на заплатите на полицаите, които са на улицата, които според Маринов непрекъснато са изложени на риск, на нападения и съпротива. Те ще получат ръст от 10 на сто на заплатите си.
Някои от синдикатите предлагат да се помисли как да бъде диференцирано възнаграждението. Така хората ще имат мотивация да израстват кариерно и да заемат длъжности, които към момента не са толкова привлекателни.
Според полицейските синдикати много от пенсионерите, които продължават да са на служба в МВР, трябва да продължат да работят. „Те са на много специфични длъжности. В повечето случаи са на ръководни позиции, тяхната работа изисква специфични умения и опит. Реално, за да започне друг служител на тази работа, ще е необходимо много време“, твърди председателят на УС на Синдикален алианс „Сигурност“ Лукан Лазарски.
 

Тръгват си след 27 години стаж и на 53 г. protest-police

През 2019 г. военните и полицаите ще се пенсионират на 53 г. и 4 месеца с 27 години стаж, от които 2/3 в системата, независимо от пола им. За останалите граждани възрастта за пенсия се вдига от 1 януари – на 61 г. и 4 месеца за жените и на 64 г. и 4 месеца за мъжете През 2019 г. мъжете ще се пенсионират на 64 г. и 2 месеца с 38 г. и 8 месеца стаж. Жените излизат в пенсия на 61 г. и 4 месеца с 35 г. и 8 месеца стаж.
За хората, които не могат да изпълнят условието за стажа, възрастта за излизане в пенсия е 66 г. и 4 месеца, като те трябва да са се осигурявали поне 15 г. И през 2019 г. работещите в трета категория имат възможност да излязат по-рано в пенсия – до една година преди възрастта, ако имат достатъчно стаж. За всеки месец, който не достига, пенсията се намалява с 0,4%.

Полицаи масово напират да напускат
Засега няма приети промени в Закона за МВР, които да лишават полицаите от получаването на накуп на заплати, равни на прослужените години в системата на вътрешното ведомство. Въпреки това се очаква масово подаване на молби за напускане на вътрешното министерство заради 20-те заплати накуп. „Слуховете са много силни, затова предпочитаме да вземем заплатите накуп, вместо да бъдем лишени от тях“, твърдят униформени. И макар засега държавата не предвижда да освобождава пенсионирани редови военни и полицаи, според икономисти обаче такава промяна е нужна.
Полицейските синдикати цитират, че подобни намерения заявяват между 3000 и 5000 души. След като бъдат пенсионирани по закона за МВР, бившите полицаи лесно си намират работа в други служби от сектор „Сигурност и отбрана“ на трудови договори.
Подобни тежнения се появиха и през 2015г., и през 2016 г. За първите 6 месеца на 2016 г. рапорти за пенсия подадоха 5700 души, което представляваше ръст от 220 на сто спрямо същия период на 2015 г.

Дебатът за скъпоплатените пенсионери тече от 3 години

Дебатите за скъпоплатените пенсионери тече от 3 г., когато тогавашният финансов министър Владислав Горанов и вътрешият министър Румяна Бъчварова предложиха промени в закона за МВВР, с които се орязваше възможността при пенсиониране полицаите да взимат накуп по 20 заплати. Според първоначалния вариант те трябваше да бъдат орязяни на 12, а постепенно да отпаднат. Тогава полицаите излязоха на протест и блокираха промените. По това време военното министерство къташе 80 скъпоплатени пенсионери. Ставаше въпрос за бивши военни, които са се пенсионирали, взели са 20 заплати като обезщетение и след това са заели цивилни длъжности в МО и армията. Те са назначени по Закона за държавния служител или по Кодекса на труда. 
По неофициална информация пенсионерите се подписват всеки месец срещу близо 2000 лв., тъй като освен максималната пенсия вземат и доста солидна заплата. За ръководните длъжности общата сума е доста по-голяма. В нея се включват добавки за прослужено време, за чин и бонуси. В повечето случаи става дума за бивши генерали и полковници. Тогавашните шефове на МО отказваха да ги освободят с обяснението, че ще е дискриминация.
Още през 2010 г. бяха приети промени в Закона за държавния служител, с които военни и полицаи, които работят като държавни служители след пенсионирането си, ще могат да бъдат освобождавани от работа на основание на навършена възраст за пенсия, определена за всички български граждани. По-късно същите текстове бяха вкарани в Кодекса на труда, за да се обхванат всички пенсионери в администрацията.

Димитър Илиев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани