Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България е имала три военни академии

[post-views]
България е имала три военни академии

MINOLTA DIGITAL CAMERA ]В България сме имали общо три военни академии. Това са Военнополитическата и Военнотехническата академия, които се обособяват през 1950 г., както и основната Военна академия, която имаме и днес. Информацията е от изданието „История на българите – военна история“ – том V, под редакцията на полковник от резерва доц. д-р Димитър Зафиров и доц. д-р Емил Александров, на издателство „Знание“. 
От есента на 1955 г., когато военното училище отново се преобразува в Народно военно училище и към него се включват и други училища, то е преместено в нов район, в кв. „Банишора“, недалече от Софийския централен затвор. Дотогава именно там, в този район са били разположени Военно-политическата академия, която се слива с ВА „Г. С. Раковски“ и  Военнотехническата академия, която се влива във        ВА през 1958 г. 
В този район училището остава три години и през септември 1958 г. е преместено във Велико Търново. Данните са взети от книгата „130 години Национален военен университет „Васил Левски“ на издателство „Абагар“. Автор е полковник от запаса доц. д-р по история Марко Златев. Това е третият район на военното училище в София. 
От есента на 1958 г. след извършеното обединение с Военнотехническата и Военно-политическата академия Военна академия „Г. С. Раковски” се превръща в единствения център за подготовка на квалифицирани командни, инженерно-технически и политически кадри за армията. Факултетите стават 5, а катедрите – 25. Постепенно делението им по видове въоръжени сили се премахва. Оформят се факултети, обединяващи подготовката на командно-щабните, политическите и техническите офицери, както и на слушателите задочници, пише rnda.armf.bg. 
До създаването на наша Военно-политическа академия българските офицери са се обучавали във Военно-политическата академия „Ленин“ в Москва. Има и друга, която също е била популярна у нас – Военната академия за механизация и моторизация „Й. В. Сталин“ – това е академията на бронетанковите войски на СССР. 
Ромбовете са били отличителният нагръден знак за завършен определен вид академия. Производител на два от първите ромбове е ДИП „Комуна“. Те се отличават с това, че основата им е сребърна, с тях са били награждавани офицери след завършването на двата вида академии – политическа и техническа. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани