Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„УЗИ“ – израелският красавец с чешки корени

[post-views]
„УЗИ“ – израелският красавец  с чешки корени

Узиел Гал_1В периода 1947–1949 г. получилият офицерско звание Узиел Гал взема участие в конкурса по създаване на нови стрелкови оръжия за нуждите на израелската армия. Представените идеи от талантливия лейтенант бързо привличат вниманието на армейското командване, което дава зелена светлина на изработването и изпитването на новия му картечен пистолет. 
Като участник в боеве в различни условия на обстановката – близки престрелки, нощни операции, действия в населени места, лейтенант Гал успял да осъзнае важността на малките габаритни размери на оръжието и бързината на неговото презареждане. В това отношение той оценявал високо качествата на чешкия картеченNorinco 320 пистолет, като в новата конструкция внедрил редица технически решения на чешкия си колега.
Автоматиката на UZI била основана на принципа на използване на отката на свободния затвор при неподвижна цев, както е при чешкия картечен пистолет. Характерна особеност в този тип конструкция е предварителното възпламеняване на патрона, преди да е вкаран плътно в патронника. Това означава, че изстрел възниква тогава, когато затворът все още продължава да се движи напред. 
Такова решение позволява да се намали до два пъти  масата на затвора в сравнение с масата на аналогичните затвори, при които изстрел възниква в момента, когато те са в неподвижно (заключено) състояние. При UZI Гал  използва затвор, който в предно крайно положение обхваща задния край на цевта, при което ходът на затвора се намалява значително. Това обаче е довело до друг проблем в процеса на конструиране на оръжието – темпът на стрелбата е нараствал значително. За да бъде сведен темпът до разумното ниво, се наложило да се увеличи масата на затвора. Конструкторът поставил във вътрешната част на затвора волфрамов сърдечник и така постигнал нормален темп на стрелбата от около 600 изстр./мин. 
Ударно-спусковият механизъм на UZI е пригоден за водене на единичен или автоматичен огън.  Превключвателят за вида на огъня е с три положения: „A” – автоматичен, „R” – единичен, и „S” – предпазител. За да бъде стабилизирано оръжието при автоматичен режим на стрелбата, конструкторът монтирал сгъващ се наляво  метален приклад. 
Конструкцията на UZI била отчетена като революционна. Извършените сравнения с германския МP-40 и с останалите картечни пистолети от годините нUziа Втората световна война напълно потвърдили това мнение. UZI имал вертикално разположена ръкохватка, в която се поставя пълнителят. На гърба на ръкохватката бил разположен т. нар. „мускулен предпазител”, позволяващ разблокиране на ударно-спусковия механизъм само при стискане на ръкохватката с длан. 
Затворната ръкохватка била разположена в горната плоскост на затворния блок, между мерните прибори. Тя могла да се задейства удобно с една от двете ръце и винаги се намирала в полезрението на стрелящия. При проведените изпитания картечният пистолет бил потапян във вода, закопаван в пясък и хвърлян от високо, но при всички условия той продължавал да функционира безотказно. След официалното му приемане на въоръжение неговата изработка била внедрена в заводите на израелския оръжеен консорциум „Израел милитъри индъстрис” (IMI) и бързо намира пазар зад граница.
Картечният пистолет UZI е разработен в два варианта като първият е с калибър 9 мм и се разпространява в Западна Европа, а вторият е предназначен за САЩ и за страните американско влияние. Той е с калибър .45 АСР (11,43 мм). Двата варианта се различават помежду си само по началната скорост на куршума и произтичащата от характеристиката на боеприпаса поразяваща способност. 11,43-мм вариант има по-голяма спиращо действие и е препоръчван за поразяване на незащитени цели. 9-мм вариант има по-голямо пробивно действие и може да се използва срещу цели, защитени с лекия тип бронежилетки. 
Характерна особеност в конструкцията на оръжието е широкото използване на щампMinebea PM 9_1овани детайли вместо такива, изработени чрез фрезоване. Това е довело до значително намаляване на производствените разходи и крайната цена на изделието. 
Дължината на цевта на картечния пистолет UZI е 260 мм, като общата дължина на оръжието е 470 мм. С поставен приклад дължината му достига до 650 мм. Масата му в незаредено състояние е 3,5 кг.
Добрата балансировка на картечния пистолет и ниският му откат позволяват стрелба както с двете, така и само с едната ръка, което го прави удобен при използването за охранителни цели.
Картечният пистолет използва пълнители с вместимост 20, 25 или 32 патрона с калибър 9 мм. Разработени са и пълнители с вместимост 40 и 62 патрона, но те не са намерили широко разпространение. Използваните пълнители за патроните с калибър 11,43 мм имат вместимост 10 или 16 патрона. При изстрел 9-милиметровите куршуми били изстрелвани с начална скорост около 400 м/с, а тези с калибър 11,43 мм началната скорост не превишавала 260 м/с.
     Картечният пистолет Mini UZI е умалена версия на своя по-голям събрат и има по-малки размери.  Той не се различава по принцип на действие и по дизайн от базовия модел, но има по-къса цев и намалени габаритни размери. Те са довели и до изменение на някои негови основни тактико-технически параметри.
Mini UZI се произвежда само за 9-мм патрони „Парабелум”. Може да води огън в два режима – единичен и автоматичен.  За разлика от UZI прикладът на Mini UZI се сгъва встрани. 
По-късата цев е довела до намаляване на началната скорост на куршума до около 350 м/сек. Приблизително такава начална скорост имат 9-мм куршуми, изстреляни от пистолетите Beretta 92, Glock 17, Ruger 89, SIG-SAUER и др. По-къс е и затворът на Mini UZI . Това е довело до увеличаване на темпа на стрелбата, тъй като след изстрел затворът за по-малко време достига до задно крайно положение и по-бързо се връща в изходно положение. Увеличеният темп на стрелбата до 950 изстр./мин води и до намаляване на устойчивостта  на картечния пистолет при стрелба на автоматичен огън. За да се стабилизира оръжието, в горната дулна част на цевта са изработени два наклонени изреза. Те насочват излизащите от цевта барутни газове в противоположна посока на посоката на действие на откатната сила. 
Дължината на цевта на Mini UZI е 197 мм, при обща дължина 360 мм. Дължинcbj ms_1ата му с поставен приклад  достига до  600     мм, а масата му е само 2,7 кг. Използва пълнители с вместимост 20, 25 или 32 патрона. 
Micro UZI притежава всички черти на своите събратя, като по габаритни размери се доближава до пистолетите, стрелящи на комбиниран огън. Намалените габарити на затвора са довели до рязко увеличаване на темпа на стрелбата до 1400 изстр./мин. За оръжия с такъв висок темп на стрелбата съществува поговорката „стрелбата им е бърза като шум от шевна машина”. За да се стабилизира оръжието при стрелба на автоматичен режим, в дулната част на цевта са изработени два изреза, като тези на картечния пистолет Mini UZI.     С Micro UZI може да се води единичен или автоматичен огън. Превключвателят му има три положения: „A” – автоматичен огън; „R” – единичен огън; „S” – предпазител.
Тактико-техническите параметри на Micro UZI са особено привлекателни както за престъпниците, така и за антитерористичните групи. Оръжието е леко, бързо се подготвя за стрелба и има висок темп на автоматичния огън. Това е особено важно при стрелба в бързоизменяща се обстановка и липса на време за прецизно примерване. В тези случаи се търси възможност за бързо насищане на определено пространство с куршуми. Използването му предимно на къси дистанции дава възможност да се направи компромис с точността.
Micro UZI  е с калибър 9 мм „Парабелум”, като дължината на цевта му е  134 мм при обща дължина 282    мм. Когато се постави приклад, общата дължина нараства до 486 мм. Масата му е 2 кг.
Uzi Pistol е самозаряден пистолет, разработен на базата на Micro UZI. Той е произвеждан след 1984 г. Предназначен е за патроните с калибър 9 мм „Парабелум”.
Характерна особеност в конструкцията му е невъзможността за автоматична стрелба. При него липсва приклад, а дължината на цевта му е сведена до 115 мм, която е характерна за обикновените самозарядни пистолети. По външен вид той не се различава от Micro UZI. Различава се по липсата на селектор (превключвател) за вида на водения огън.
Пистолетът е подходящ за охранителни цели и се предлага на гражданския пазар като средство за самоотбрана. Пистолетът не е намерил широко разпространение поради сравнително високото му тегло от около 1,7 кг и по-големите му габаритни размери в сравнение с тези на обикновените самозарядни пистолети.
 Uzi Carbine е самозарядна карабина, разработена за нуждите на гражданския пазар. Основни потребители са американските ловци, поради което карабината е разработена по нормите и традиции на гражданския пазар на САЩ.  Цевта на карабината е удължена до 400 мм, което осигурява необходимата начална скорост и кинетична енергия на куршума.
Произвеждана е в периода от 1980 до 1989 г., но и днес се предлага в оръжейните магазини на редица страни. 
UZI Pro е усъвършенстван вариант на Micro UZI. Произвеждан е след 2010 г. В него са заложени всички изисквания към съвременнтите късоцевни автоматични оръжия. Новият вариант притежава подобрена ергономия. Върху цевната кутия е разположена рicatinny-релса, която позволява монтирането на широк кръг допълнителни припособления – оптични мерни прибори, бързомерци, лазерни целеуказатели, uzi с дървен прикладтактически фенери и др., които разширяват приложимостта на оръжието в сложни условия на обстановката.  Ръкохватката за задействане на затвора е изместена от горната страна на цевната кутия в нейната лява страна. Ударно-спусковият механизъм допуска водене на огън на редове и произвеждането на единични изстрели.  Конструкцията на UZI се оказала доста привлекателна за оръжейните производители от различни страни. Така например в Япония е организирано производството на Mini UZI с обозначение Minebea PM 9. Той се отличава с отсъствието на приклад и наличието на допълнителна ръкохватка, монтирана пред цевната кутия. Произвежда се от японската компания Minebea Ltd.
Хърватска също е проявила интерес към израелския картечен пистолет. В началото на 1990 г.  компанията Arma Grupa започва изработването на копие на Mini UZI с обозначението Mini ERO.
С наименование Norinco model 320 Китай също произвежда самозарядна карабина на базата на UZI. Дължината на цевта на оръжието е 406 мм. Използва патроните 9 ммв „Парабелум”. 
Шведската корпорация Saab Bofors Dynamics изработва UZI, но предназначен за патроните с калибър 6,5х25 CBJ-MS. Оръжието е обозначено CBJ-MS. При изстрел, куршумът излита с начална скорост 830 м/с и получава дулна енергия 690 джаула.
С наименованието „Форт 226” Украйна произвежда варианта UZI-Pro от  август 2014 г. Особеното в конструкцията на оръжието са допълнителните ръкохватки, позволяващи повишаване на точността чрез намаляване на разсейването на попаденията при водене на автоматичен огън.


 

Най-ново

Единична публикация

Избрани