Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 40 станаха жертвите на горските пожари в Калифорния

[post-views]
Австралийската армия започна да евакуира по море блокирани от пожарите хора в град Малакута

pojar-portugaliq

Продължават да растат жертвите на горските пожари в американския щат Калифорния. Най-малко 42-ма души са загинали според последната информация на властите. Американските медии коментират, че с последните жертви това е най-смъртоносният пожар на само в историята на щата, но и за САЩ.

Броят на жертвите нарасна през изминалата нощ, след като спасителните екипи откриха телата на 13 души в района на изпепеления до основи град Парадайс в Северната част на Калифорния.

Именно там бушува най-големият горски пожар на територията на щата, наречен „Лагерен огън“, който до този момент е изпепелил близо 7200 жилищни и бизнес сгради, като застрашава  други 15 хиляди. Властите се опасяват, че броят на жертвите може да се увеличи драстично, защото близо 230 души се водят в неизвестност.

Подобна е ситуацията и с другите два горски пожара, които бушуват в южните части на щата и  застрашават над 60 хиляди сгради.

Заради пожарите властите в Калифорния издадоха заповед за евакуацията на над 300 хиляди души.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви бедствено положение в Калифорния, с което ще бъде отпусната федерална помощ за справяне с продължаващите пожари.

Близо 8000 огнеборци участват в гасенето на огъня, но сухото време и силен вятър прави задачата им изключително трудна. Всички се надяват синоптиците да се окажат прави, след като съобщиха, че очакват значително захлаждане след няколко дни.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани