Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В опит да финализира сделката за Брекзит Тереза Мей търси подкрепата на кабинета си

[post-views]
Брекзит е довел до недостиг от 330 000 работници във Великобритания

brexit

Обединеното кралство е изключително близо до това да реализира на практика резултата от референдума за Брекзит, заяви в парламента британският премиер Тереза Мей. Освен пред депутатите тя трябва да защити и пред кабинета си проекта на споразумението за „развода“ между Лондон и Брюксел, договорен от двете страни. На извънредно правителствено заседание министрите решават ще има ли сделка или не.
След месеци усилени разговори, преговорните екипи на Великобритания и Европейския съюз успяха да договорят приемлив и за двете страни вариант на споразумение. Това е първият реален проект, който страните обсъждат. Пред Камарата на представителите Тереза Мей заяви, че с проекта Лондон се отказва частично от контрола върху границите, законите и парите си, но за сметка на това защитава бизнеса и работните места на британците.

Според Джереми Корбин в този случай Великобритания ще остане „с единия крак вътре, а с другия отвън“, без никакъв контрол над ситуацията. Лидерът на лейбъристите смята, че Мей е дала на депутатите „фалшив избор между нейната неприемлива сделка и никаква сделка“.

Коментарите по текста, все още недостъпен за широката публика, започнаха в правителството още във вторник вечерта със срещи на четири очи между премиера и всеки от министрите ѝ поотделно. На Острова напрегнато очакват позицията на ключовите фигури в кабинета като министъра за Брекзит Доминик Рааб. Все още не е ясно и дали Мей ще убеди екипа си.

Борис Джонсън – бивш външен министър на Великобритания:

„Това продължи прекалено дълго. Смятам, че е редно да предупредя премиера, че споразумението е неприемливо, както за Камарата на общините, така и за всички британци, защото очевидно не съответства на дадения от народа мандат през юни 2016 г.“

Одобрението на правителството е наложително, преди европейските лидери да се съберат на извънредна среща на върха, за да потвърдят споразумението. От Европейската комисия бяха лаконични в коментара си по темата и заявиха, че първо трябва докладват на 27-те държави от Общността за постигнатия напредък, и едва тогава могат да пристъпят към работа по същество.

Най-ново

Единична публикация

Избрани