Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Груевски се крие във вилата на Орбан в Унгария – Скопие го издирва с международна заповед за арест

[post-views]

makedoniq_gruevskiИзбягалият от Македония бивш премиер Никола Груевски най-вероятно се е укрил в частната вила на унгарския министър-председател Виктор Орбан, твърдят медиите в Скопие. Македонското министерство на вътрешните работи издаде международна заповед за арест на почетния председател на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, а самият Груевски поиска политическо убежище в Будапеща.

Докато трае процедурата по предоставяне на убежище, укрилият се в Унгария Никола Груевски не може да бъде екстрадиран, обясни македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски. Според него единственият правилен ход от страна на Будапеща е да отхвърли искането и да върне бившия премиер в Македония, където да излежи присъдата си от две години затвор. Недопустимо е страна от ЕС да подкрепя такива лица и да ги укрива, допълни Спасовски.

Европейската комисия от своя страна отказа да коментира казуса и се ограничи с напомнянето, че върховенството на закона е основен принцип, както за държавите-членки, така и за кандидатките.

Беглецът, който миналата година беше лишен от македонския си паспорт, не е напуснал страната със самолет, а е преминал незаконно границата със Сърбия, откъдето се е прехвърлил в Унгария, съобщиха местните медии, позовавайки се на свои източници от полицията.

Междувременно стана ясно, че членовете на кабинета „Груевски“ Миле Янакиески и Кирил Божиновски ще останат в ареста 30 дни, след като бяха задържани по искане на Специалната прокуратура в Скопие във връзка с бягството на бившия премиер.

Най-ново

Единична публикация

Избрани