Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има сделка за Брекзит

[post-views]
Има сделка за Брекзит

brexit-newСлед дълги месеци на преговори най-накрая Брюксел и британският премиер Тереза Мей имат сделка за Брекзит. Не е ясно обаче дали британците са готови за нея. След като за постигането на споразумението потвърдиха и двете страни, Тереза Мей успя да си осигури подкрепата на правителството. Предстои й обаче доста да се потруди, за да убеди депутатите в правилността на решението. 

„Споразумението е най-доброто, което можеше да бъде договорено”, заяви Мей, след като съобщи новината, че колективното решение на кабинета е да го подкрепи. Новината беше огласена от премиера в сряда в 21:20 ч при излизането й от правителствената сграда на „Даунинг стрийт” 10, съобщи БиБиСи. Според Мей споразумението категорично е в съзвучие с националния интерес и отговаря на ангажимента, поет с референдума. По думите й с решението на кабинета ще бъдат защитени работните места на британците. Тя поясни, че споразумението за Брекзит ще бъде подложено на стриктен контрол и че при вземането на решението изборът е бил да се гради бъдеще за страната или обещанието, дадено с референдума, да претърпи провал. „Категорично вярвам с ума и сърцето си, че това е решение, което по най-добрия начин защитава интересите на Обединеното кралство”, каза тя в заключение, след което се върна в сградата на правителството.
По време на разговорите на кабинета, продължили два часа над планираното време, редица министри изразиха недоволството си от договореното. Източник разкри, че само министърът по околната среда Майкъл Гоув, който подкрепя Брекзит, се е обявил в подкрепа на сделката. Други източници разкриха, че Естер Маквей, министър на труда и пенсиите, се е обявила против проектоспоразумението и е предупредила, че ще настъпи хаос, ако правителството изгуби гласуването в парламента. Мей на два пъти отхвърлила искане на Маквей да се проведе гласуване в стаята. Друг източник съобщи, че Маквей е била „надвикана” от секретаря на кабинета сър Марк Седуил. До 11 министри от всички 29 са се обявили против споразумението, твърдят от „Гардиън“. Британското издание отбелязва, че Мей е изпила чаша вино с кабинета, преди да излезе и да съобщи новината, че са одобрили споразумението. Към момента няма изгледи за министерски оставки.

Още в сряда вечерта в британските медии се появиха информации, че докато е траело заседанието на правителството, сред консерваторите се е обсъждала идеята да се внесе в парламента вот на недоверие срещу Тереза Мей. Журналистката от БиБиСи Лаура Кюнсбърг съобщи в Туитър, че е възможно това да стане още на другия ден. За внасяне на вот на недоверие са необходими подписите едва на 48 депутати.
През последните месеци Тереза Мей беше обект на постоянни атаки от страна на привържениците на твърд Брекзит. От друга страна, в парламента недоволството срещу споразумението расте сред привържениците на различни партии. Противниците на Брекзит се надяват, че евентуален провал на Мей може да доведе до втори референдум и в крайна сметка Великобритания да остане в ЕС. Споразумението за Брекзит е от 585 страници. В сряда беше публикуван проектът на споразумението и документ от 7 страници за бъдещите отношения с ЕС. Документите потвърждават една ключова отстъпка, която разгневи поддръжниците на Брекзит: Великобритания няма да може едностранно да напусне „мрежата за сигурност” за Ирландия. Решението трябва да се вземе от съвместна, независима арбитражна комисия, в която ще има равен брой представители на Великобритания и ЕС, както и външни членове. 

Документът се опитва да очертае бъдещите отношения между Великобритания и ЕС. Той включва ангажимент от страна на Лондон да защитава правата на гражданите на ЕС на територията на Обединеното кралство, както и обратното – защита на британските граждани в ЕС. Очаква се двете групи да могат свободно да продължат да живеят, учат и работят на чуждата територия. Уговорен е 21-месечен преходен период след излизането на Великобритания през март догодина, а финансовото споразумение е Лондон да плати на ЕС между 35 и 39 млрд. паунда.  Най-трудната част от споразумението е постигането на гаранция, че няма да има КПП-та на границата между Ирландия и Северна Ирландия. Това означава на практика, че Северна Ирландия ще остане свързана с някои регулации на ЕС като изискванията за хранителните продукти и стандартите за стоки. Така на тази територия ще се избегне необходимостта от граничен контрол с ЕС, но също така и ще постави изискването някои стоки от самата Великобритания да бъдат подлагани на допълнителни проверки и контрол, преди да влязат в Северна Ирландия. На практика тази британска провинция ще се превърне временно в отделна митническа територия, която ефективно ще продължи да придържа Великобритания към митническия съюз на ЕС, коментира БиБиСи.  

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди вчера, че на 25 ноември ще се проведе извънредна среща на върха за ЕС, на която ще бъде обсъдено проектоспоразумението за Брекзит, пише „Гардиън”. „Винаги сме заявявали, че Брекзит е ситуация, при която губят всички, и че тези преговори винаги са били за контрол над щетите”, подчерта той в Брюксел. Туск похвали главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, тъй като е осъществил двете най-важни задачи на съюза. „Първо, вие гарантирахте ограничаване на щетите, причинени от Брекзит, и второ, вие защитихте интересите и принципите на 27-те страни – членки и на ЕС, като цяло”, обърна се Туск към Барние.

Председателят на Европейския съвет също одобри споразумението и изрази надежда, че евролидерите няма да направят „твърде много коментари” на проекта на споразумението. От своя страна Барние предупреди, че „работата ни все още не е приключила, има дълъг път да се извърви”. По думите му през следващите дни ще се работи по текста на политическата декларация за бъдещите отношения със страните членки и с Европейския парламент. „Това е много важен момент. Това, което договорихме като преговарящи, е справедливо и балансирано, вземат се под внимание позициите на Великобритания, организира напускането по порядъчен начин, гарантира, че няма да има „твърда” граница на остров Ирландия и полага основните на ново амбициозно партньорство”, подчерта Барние. 

Ирландският премиер Лео Варадкар потвърди за срещата на 25 ноември, пише „Гардиън”. След като беше запознат с постигнатото техническо споразумение между Брюксел и Лондон, Варадкар подчерта, че „мрежата за сигурност” за избягване на  „твърда” граница между Северна Ирландия и Ирландия „не може да има крайна дата”. По думите му Обединеното кралство не може „едностранно” да реши да го прекрати, когато си поиска. До 25-и предстоят още битки и за двете активни страни.

Оставки и заплахи
Още в четвъртък министърът за Северна Ирландия Шайлеш Вара подаде оставка. Той обяви, че не може да подкрепи споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей, пише „Гардиън”. В съобщение в „Туитър” Вара публикува писмото до министър-председателя. Вара, консерватор от Северозападен Кеймбриджшър, пое поста през юли. Пред това е бил парламентарен секретар в службата за Северна Ирландия. В четвъртък Доминик Рааб подаде оставка като министър за Брекзит, съобщава „Гардиън”. В съобщение той обявява, че не може да подкрепи условията в споразумението за Брекзит. 
Преди няколко дни министърът на транспорта на Великобритания Джо Джонсън, който е брат на бившия външен министър Борис Джонсън, подаде оставка. Той не желае да подкрепи плана на премиера Тереза Мей за развода с Европейския съюз. В сряда беше разпространена информация, че министрите Пени Мордонт и Естер Маквей могат да подадат оставка като протест срещу сделката за Брекзит.  Мордонт е министър по въпросите на международното развитие, а Маквей е министър на труда и пенсиите. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани