Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шаранът кълве като напушен на коноп

[post-views]
Шаранът кълве като напушен на коноп

риболовИзползваните прибори за ловене на шаран трябва да отговарят на най-високите съвременни изисквания. За големите водоеми се взима къс спинингов прът с по-голяма твърдост или шаранджийска въдица. С него се изморява бързо рибата при изваждането и от водата, без при това да й се дава възможност да се оплете в корените или в някои други подводни препятствия. За водоемите, обрасли с по-гъста водна растителност, добри са и обикновените лепени и нелепени бамбукови пръти с дължина не по-малко от 3 м.

Тя трябва да бъде здрава. Предимства имат макарите байтрънър, защото на тях може да се намотае много влакно, а при изваждането на закачения на кукичката шаран това е особено важно. Има случаи, когато шаранът от далеч се устремява към брега и за да може да се освободи от кукичката, се оплита в коренищата на дърветата или храстите до самите крака на въдичаря. Макарите с по-просто устройство, въпреки че не са солидни, са предназначени за обикновения прът. Но по-добре да се работи с макарата, отколкото без нея. За шарана е подходяща голямата, но не много тежка спинингова макара.

Влакно с диаметър 0,30–0,40 мм и дължина 150 м е достатъчно. Поводът трябва да бъде със същия диаметър или с един-два номера по-малко. Препоръчва се куката да е от номер 3 до номер 8 в зависимост от големината на рибите, които ще се ловят. За предпочитане е дънният риболов с подвижна тежест или без тежест – при използването на по-голяма примамка (стръв с тегло 25 г. позволява да се направи доста далечно замятане). Конопът е една по-рядко използвана стръв от българските риболовци. Малцина знаят, че тези семена са сред любимите деликатеси на всички шаранови видове. Конопът съдържа специално етерично масло, от което рибите имат нужда. За да можем да го закачим лесно на куката, е нужна термична обработка.
Предварително конопените семена се накисват за няколко часа във вода, след което се варят, докато зрънцата не се разпукат. След това се закачат на сравнително малка и остра кука 16–20.

Това предполага да заложим на риболов на плувка. Обикновено тази примамка се използва в застояли или води с бавно течение. Най-успешна е през топлите месеци от годината, включително началото на есента. Можем да ловим както бабушки, червеноперки и каракуди, така и едри риби като шарани.

Риболовът на шарани е изключително емоционален. Конопеното семе е топ примамка. Задължително е да сварим и конопено семе за подхранка. Към него могат да се добавят най-различни ароматизатори. Малко известна хитрина е, че ако добавим една лъжица захар при варенето, зрънцата ще добият специфичен блясък и ще станат още по-примамливи за рибата. Не изхвърляйте водата, в която сте варили конопа. Тя е прекрасен течен ароматизатор за захранката ви.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани