Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не е нужно да си велик тенор, за да виеш като вълк

[post-views]
Не е нужно да си велик тенор, за да виеш като вълк

лов За най-добра стръв се смята тази, която са добили самите вълци. Затова трябва да се използват всички случаи на нападение на хищниците върху домашни животни или дивеч. Вълците се приближават до своята плячка по-смело и ако не ги изплашат, те задължително ще я доизядат. Около нея може да се ловува по всяко време на годината, като се съблюдават всички необходими мерки на предпазливост. По принцип вълците започват да разкъсват едри животни през есента.
Обикновено хищниците отиват при своята недоядена плячка на другия ден. Затова, ако през деня е забелязана прясна жертва на вълците, вечерта трябва да се направи засада. В лова е най-добре да участват двама или трима души, за да се заобиколи стървилището от различни страни.

Желателно е един от ловците да може да имитира вой на вълци, за да ги привлича. Чувайки вой, вълците се насочват по-смело към своята плячка. С настъпването на здрачаването ловците заемат позиции на 30–40 м от стървилището по проходките на вълците и когато съвсем се стъмни, някой трябва да вие 2–3 пъти. Вълците могат да отговорят на призива или да пристигнат мълчаливо. Затова трябва да бъдете внимателни, за да не ги пропуснете. Ако вълците са се обадили, не е необходимо повече да се имитира виене, а трябва да се чака тяхното появяване. Обикновено не минават няколко минути и те се приближават до своята плячка. Трябва да се стреля без излишни движения, иначе животните, правейки полукръг около 30–30 м, ще забележат ловците и ще се скрият.

Ловът с виене може да се провежда не само до стървилище около вълча плячка, но и близо до вълчи леговища. След като изимитира вой за примамване, ловецът трябва да се отдалечи от това място, откъдето е примамвал вълците, иначе вълкът ще го забележи и няма да дойде. Вълците притежават поразителната способност да определят точно мястото, откъдето е прозвучало виенето. Достигайки до него на около 100 м, вълкът прави кръг. Натъквайки се на следите на ловеца, той избягва. Затова трябва своевременно да се отиде встрани, откъдето може да се появи вълкът, и да бъдем готови по всяко време да стреляме по него.

оръжиеMerkel е не само фамилията на немския канцлер, но и класическа ловна успоредка на немската фирма Merkel. Отличава се с високото качество на изпълнението, два спусъка, ежектор за по бързо презареждане, заключващ механизъм гринеров болт. Фиксирани шокове, пълен шок и полушок, приклад и ложа, изработени от висок клас орехово дърво с накадки за по-сигурен хват. Новите пушки с тази марка струват между 7 и 8 хил. лв., на старо може да се намери и за 4500 лв.

Как да имитираме вой?
Да се научите да виете като вълк не е трудно. Това се прави по следния начин. Дланите се поставят като рупор, като с показалците се запушва носа, отваря се леко устата и се издава тихо звук „ую” с наблягане на „у”. Постепенно трябва да се усили мощността на звука, да се отвори по-широко устата и да се възпроизведе звукът „о”. Накрая се произнася кратък и тих звук „у” с притворени устни. С букви всичко това може да се изрази с „ууоооу”. Продължителността на виенето е около 8–12 сек. При него не трябва да се редува повишение с понижение на звука, тъй като това означава сигнал за тревога. Воят трябва да преминава от нисък тон до висок и постенно да затихва. Може да се имитира вълчи вой около 2–3 пъти, след което се прави прекъсване от 15 мин и процедурата се повтаря. Не се препоръчва многократното звуково примамване, тъй като вълците могат да усетят опасността. Хищниците винаги се отзовават на добрата имитация на техния вой.
Вълците вият с различни гласове. Мъжките вият с по-ниски тонове, а женските с по-високи. Вълчият вой не може да се предаде с думи, но може да се научи от самите вълци. За тази цел трябва по време на сенокос да се вслушате във воя на вълците в местност, където има вълчо котило. Те вият почти редовно в тихо време на зазоряване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани