Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Край на привилегиите за европейците след Брекзит – Тереза Мей защити сделката с Брюксел и пред бизнеса

[post-views]
Ще има ли Брекзит? Последен шанс за Мей да спаси споразумението с ЕС

FT_Brexit_01

Планът за Брекзит ще сложи край на приоритетното отношение към имигрантите от Европейския съюз, заяви британският премиер Тереза Мей в опит да защити споразумението пред представители на бизнеса. Така имигрантите във Великобритания ще бъдат оценявани въз основа на квалификацията си, а не според националността си, допълни Мей и подчерта, че европейците вече няма да имат предимство пред експертите от Сидни или Делхи.

На фона на изисквания от страна на опозицията да бъдат внесени промени в текста на споразумението с Брюксел британският премиер Тереза Мей увери, че то е напълно съгласувано и остава да бъде потвърдено като действителен ангажимент. От страна на бизнеса се чуха обвинения, че правителството рядко се вслушва в него преди да вземе решение. Предприемачите са на мнение, че краят на свободното движение на хора ще предизвика сътресения на пазара на труда и ще лиши Великобритания от специалисти в ключови области, където не се изисква висока експертиза. Макар и несъвършен, настоящият проект за споразумение е в пъти по-добър от „развод без сделка“, който би бил катастрофален, единодушни са представителите на бизнеса.

В Брюксел външните министри на останалите 27 държави от ЕС обсъдиха  политическата декларация за бъдещите отношения от двете страни на Ла Манша и подготвиха срещата на върха, която в края на седмицата ще финализира сделката от страна на Брюксел.

Мишел Барние – главен преговарящ по Брекзит от страна на ЕС:

„Намираме се в решителен момент от този процес. Никой, нито в Брюксел, нито в Лондон, не бива да отрича огромния напредък, който постигнахме. Доволен съм, че днес министрите одобриха целия пакет, обединени около позицията, че сделката е честна и добре балансирана.

Споразумението позволява регулирано излизане на Великобритания от Европейския съюз, което е в наш общ интерес, добави Барние.

Най-ново

Единична публикация

Избрани